Тунис избира първия си парламент след Арабската пролет през 2011г.

Тунизийци избират 217 депутати измежду 13 000 кандидати

26.10.2014 | 11:40 Редактор: Ирина Георгиева
Тунис избира първия си парламент след Арабската пролет през 2011г.

Тунис избира първия си парламент след арабската пролет през 2011 година. Събитието е от изключително важно значение в новата история на северноафриканската държава. Надеждите на властите са, че вотът ще стабилизира прохождащата демокрация, която е едно изключение сред другите държави от Арабската пролет, които затъват в репресии и хаос.

На 26 октомври малко над 5 милиона тунизийци имат право да гласуват. Те избират 217 депутати измежду 13 000 кандидати. Социологическите проучвания сочат като фаворит ислямистката партия Ан Нахда. Според нейния лидер Рашид Гануши, това е партия на консенсуса, която се стреми към установяване на демократична държава. 

"Ще гласувам. Трябва да се упражнява правото на вот, защото ние трябва да мислим за бъдещето на Тунис, за бъдещето на децата ни." - заяви жителката на Тунис Амина Алфитори.

Опонентите на партия Ан Нахда критикуват управлението на ислямистите в социално-икономически план и по отношение на сигурността. Анализатори пък изразяват съмнения, че Тунис може да стане правова държава и същевременно да осигури растеж, без да прибягва до авторитаризъм. 

Люлка на арабските вълнения, Тунис неведнъж бе заплашен от  нестабилност, но в крайна сметка политическата класа - под натиска на гражданското общество, се впусна в преговори и през януари страната получи с консенсус конституция. Парламентарни избори на 26 октомври са вторите демократични след падането на режима на Зин ал Абидин бен Али.

През 2011 година са проведени избори за преходно правителство. На 23 ноември тунизийците ще бъдат призовани да отидат до урните, за да пуснат своя глас и за президент.

Повече в следващото видео: