Революцията на чадърите

Протестите продължават и в Хонконг

30.09.2014 | 12:44 Редактор: Ирина Георгиева
Революцията на чадърите

Протестите продължават и в Хонконг. Продемократичното недоволство се превръща във все по-сериозно предизвикателство за властта на централното китайско правителство. Хилядите демонстранти продължават да разширяват блокадата по улиците на града с настояване за свободни и честни избори.

В Хонк Конг чадърите вече не са просто пазят от дължовните капки или жаркото слънце. Те са щит срещу сълзотворния газ и лютивия спрей на полицията. Протестиращите може и да са почерпили вдъхновение от една друга революция през 2007 година, когато огромен брой демостранти, въоръжени с чадъри, се събират в латвийската столица Рига и предизвикват падането на непопулярния премиер А́йгарс Ка́лвитис и неговото правителство. Тогава цял месец не спира да вали.

В Хонк Конг е слънчево, но чадърите пак вършат работа, особено, когато са обърнати наопаки. Със или без тях, протестиращите се множат. През изминалата нощ те се запасиха с провизии и издигаха самоделни барикади.

Демонстраните очакват щурм от страна на полицията на 1-ви октомври, когато е националният празник на страната. Силите на реда вече използваха сила срещу протестиращите, но вчера се оттеглиха, за да намалят напрежението.

Демонстрантите прекараха нощта в бдение със свещи по иначе натоварените улици на световния финансов център.

От началото на протестите до момента повече от 50 души са ранени. Други 89 са задържани.

Протестиращите искат китайското правителство да отмени правила, които позволяват на Пекин да се меси в избора на лидер на Хонконг на изборите през 2017 година. Те настояват и за възобновяване на публичните консултации за демократични реформи.

Движението представлява една от най-големите заплахи за Комунистическата партия в Пекин от кървавия сблъсък през 1989 година на площад „Тянанмън".