Поредни въздушни удари срещу Ислямска държава

Сирия няма нищо против

30.09.2014 | 09:32 Редактор: Ирина Георгиева
Поредни въздушни удари срещу Ислямска държава

Международната коалиция нанесе поредни въздушни удари по позиции на групировката Ислямска държава.

Атаките са били срещу петролни рафинерии в провинция Ал Касака в североизточната част на Сирия.

Бомбардирани са нефтопреработвателни заводи, превзети от екстремистите. По-рано международната коалиция нанесе удари до най-големия газов завод в Сирия.

„Дамаск не е против, че САЩ провеждат военно-въздушна кампания срещу бойци от групировката „Ислямска държава“ в Сирия“, заяви външният министър Уалид Муалем.

По думите на дипломата Дамаск е бил уведомен за ударите 24 часа по-рано.

"Ние се борим с „Ислямска държава“, и те се борят с „Ислямска държава“. Но трябва да нанасят удари и по други ислямистки групировки в Сирия, например свързания с "Ал Кайда" "Фронт на победата“. Всички те споделят една и съща екстремистка идеология", добавя той.

„Всяко сухопътно нахлуване в Сирия в рамките на борбата срещу екстремистите обаче ще се разглежда от Дамаск като външна агресия“, уточнява Муалем.

Междувременно британският заложник на „Ислямска държава“ Джон Кантли се появи в ново пропагандистко видео от името на ислямистката групировка. В него той критикува президента на САЩ Барак Обама за „разочароващо предвидимата военна стратегия“ срещу екстремистите.

Облечен отново в оранжев гащеризон в стил Гуантанамо и говорейки директно в обектива на камерата, Кантли критикува плановете на Запада да използват иракски войници и сирийски бунтовници в борбата срещу Ислямска държава.

Кантли казва още, че организирането на иракската армия ще отнеме месеци и описва Сирийската свободна армия като „недисциплинирана, корумпирана и изключително неефективна военна сила“.