Украйна, Русия и ЕК ще преговарят за доставките на синьо гориво за зимата

Срещата ще се проведе чрез посредничеството на Германия

26.09.2014 | 09:37 Редактор: Ирина Георгиева
Украйна, Русия и ЕК ще преговарят за  доставките на синьо гориво за зимата

Представители на Украйна, Русия и ЕК ще преговарят за доставките на газ за Стария континент. Срещата ще се проведе чрез посредничеството на Германия. Според еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер преговорите трябва да доведат до компромисно решение за доставките на синьо гориво поне до Великден.

Йотингер заяви, че представителите на Украйна и Русия може да постигнат компромис, само и единствено ако разговорите се отнасят до природния газ. Ако обаче преговарящите се фокусират върху глобалните проблеми в украинската криза, ще бъде трудно да се постигне съгласие. Несъмнено на тази среща ще се обсъдят и военните действия на проруските сепаратисти, което би довело да замразяване на преговорите.

Въпреки това газовият проблем засяга пряко и нашата страна. Зависимостта на България от руския газ е изключително голяма и е важно да се постигне някаква сделка между Москва, Киев и Брюксел.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че е готов за постигането на споразумение с Кремъл, но само ако договорките се основават на пазарни принципи.

Една от страните в ЕС вече взе мерки, за да подсигури енергия за зимата. Унгария реши да не отпуска газ за Украйна за неопределен период от време. Решението на властите в Будапеща е обосновано от стремежа да се задоволи вътрешното потребление.

Това е в противоречие с договора подписан от двете страни през Март 2013, когато Унгария се задължава да доставя на Украйна 16,6 милиона кубични метра газ на ден.

Все пак клауза в договора оставя вратички на правителството на Виктор Орбан да спре доставките при извънредни обстоятелства.