В Крим се провеждат първите избори за нова власт

Анализатори коментират, че вотът трябва да покаже, че полуостровът е твърдо в руски ръце

14.09.2014 | 11:20 Редактор: Ирина Георгиева
В Крим се провеждат първите избори за нова власт

В Крим се провеждат първите избори за новата власт след присъединяването на полуострова към Руската федерация. Жителите на Крим избират свои представители в парламента и местната власт. Вотът се провежда в рамките на Единния ден на гласуване в Русия, в който ще бъдат избрани ръководителите на 30 от 85 руски региона.

Всички избирателни секции отвориха в Крим. Временният губернатор на региона Сергей Аксьонов подчерта, че решението за присъединяването на към Русия е окончателно и не подлежи на обжалване. По думите му това е отваряне на нова глава в историята.

Сред първите гласоподаватели е именно Сергей Аксьонов. Той коментира, че е пуснал своя глас за стабилността и реда. Пълното формиране на политическата система ще завърши след 14 септември, когато депутатите от парламентите в Крим и Севастопол изберат губернатори.  

Анализатори коментират, че вотът трябва да покаже, че полуостровът е твърдо в руски ръце. Социолози изразяват опасения, че Кремъл използва административни лостове, като достъпа до държавни медии, за да затвърди позицията си на местно равнище. особено силна е агитацията за участие в изборния процес в Крим. 

Междувременно Русия и Украйна си размениха обвинения, докато боевете подлагат на изпитание примирието. Напрежението се след като Киев обвини Кремъл, че опитва да „елиминира” прозападната бивша съветска нация, а Москва обвини Вашингтон, че ръководи цялата криза, съобщава агенция France Presse.

Крехкото примирие беше подложено на изпитание от продължила с часове битка за контрола на стратегическо летище в Източна Украйна – това в Донецк.

Днес позиции на правителствените сили в района на Донецк отново са били подложени на обстрел. Украинският премиер Арсений Яценюк обвини руския държавен глава Владимир Путин, че се опитва да елиминира Украйна като независима държава и желае да възстанови Съветския съюз. ...