Швеция избира парламент

За влизане в 349-местния еднокамерен парламент на страната се борят кандидати от осем партии

14.09.2014 | 14:32 Редактор: Ирина Георгиева
Швеция избира парламент

Парламентарни избори се провеждат днес в Швеция. За влизане в 349-местния еднокамерен парламент на страната се борят кандидати от осем партии. Едновременно с парламентарните избори в скандинавската страната се провеждат и избори за общински и областни съвети. Право на глас в скандинавската страна имат седем милиона избиратели.

Основният сблъсък на изборите е между дясноцентристката управляваща коалиция на премиера Фредрик Рейнфелд и оглавявания от социалдемократите опозиционен съюз. Никоя от двете партии обаче няма изгледи да спечели мнозинство, сочат последните социологически прогнози. 

Според данните от последните проучвания 39,6% подкрепят управляващата консервативна коалиция, а евентуалното обединение на социалдемократите, Зелените и Лявата партия е одобрявана от 46,4%. Междувременно скорост набира и антиимигрантската партия „Шведски демократи“. Анализаторите коментират, че вероятно формацията ще постигне най-добрия си резултата от около 10%. 

"Мисля, че човек винаги трябва да се чувства смирен в изборният ден, защото всичко сега е в ръцете на избирителите. Ние направихме огромна предизборан кампания. През пролетта бяхме много назад в социологическите проучвания, но лятото разликата намаля заради фантастичната кампания. Тази вече ще разберем." - заяви Фредрик Рейнфелд, премиерът на Швеция.

През осемгодишното управление на настоящия премиер правителството понижи рязко данъците и намали социалните разходи. Въпреки добрите резултати избирателите искат промяна. Шведите са обезпокоени от слабите образователни стандарти, високата младежка безработица и общото усещане, че правителството се е изхабило след два мандата във властта.