Референдумът за независимост на Каталуния не трябва да се провежда, ако бъде обявен за незаконен

Това смятат мнозинството от жителите на областта

08.09.2014 | 12:38 Редактор: Ирина Георгиева
Референдумът за независимост на Каталуния не трябва да се провежда, ако бъде обявен за незаконен

Референдумът за независимост на Каталуния от Испания, насрочен за 9 ноември, не трябва да се провежда, ако бъде обявен за незаконен. Това смятат мнозинството от жителите на областта.

Въпреки силните сепаратистки настроения в региона, едва 27 на сто участващите в допитването 2 хиляди души подкрепят пълната независимост от Испания. Близо половината от респондентите подкрепят идеята за оставане в Испания, но след договаряне на нови условия. Те настояват за повече власт върху определянето на местните данъци и такси, както и върху социалните разходи. 23% от анкетираните пък заявяват, че допитването трябва да се проведе, дори ако съдът в Мадрид го обяви за незаконно.

Премиерът на Испания Марио Рахой отхвърли искането на каталунските власти, като заяви, че провеждането на референдума е противоконституционно. Според конституцията на Испания само централното правителство има право да насрочва референдуми.

Допитването ще се състои два месеца след насрочения за 18 септември референдума за независимост на Шотландия. Каталунският президент Артуро Мас коментира, че евентуален положителен резултат в Шотландия ще се отрази позитивно на движението за независимост на Каталуния.

Обявените проучвания идват в навечерието на националния празник на Каталуния на 11 септември. Традиционно честванията предизвикват мощен прилив на патриотични настроения. Миналата година в традиционното шествие за празника се включиха над 1 млн. души, които развяваха жълто-червеното знаме на областта.

Североизточната област, където живеят малко над 7 млн. души, осигурява около една пета от Брутния вътрешен продукт на Испания. Тя има свой език и дълга история на борби за по-голяма автономия.