Иран разкритикува САЩ заради антиядрените санкции на Вашингтон

31.08.2014 | 15:26 Редактор: Ирина Георгиева
Иран разкритикува САЩ заради антиядрените санкции на Вашингтон

Иранският президент Хасан Рохани разкритикува САЩ за новите санкции на Вашингтон срещу Техеран. Държавният глава заяви, че ограниченията са несъвместими с духа на настоящите преговори по иранската ядрена програма.

Новите санкции на Вашингтон обхващат 25 фирми и физически лица. Ограниченията са  ориентирани към заподозрените в оказване на помощ за ядрената програма на Техеран или подпомагащи тероризма, обявиха американски официални лица. 

В изявление, излъчено по националната телевизия президентът на Иран Хасан Рохани определи санкциите като нашествие срещу иранския народ. Въпреки критиките той уточни, че все още се ангажира да продължи ядрените преговори със Западните сили.

"Разбира се, че искаме да избегнем санкциите. Ние се гордеем с това, защото ограниченията са незаконни. Някои санкции, като тези срещу лекарствата и хранителните продукти са антихуманни. В момента ние водим преговори за ядрената програма, като се опитваме да достигнем до крайно споразумение. Подобен акт не е съвместим с духа на ядрените преговори." - заяви президентът на Иран Хасан Рохани.

Световните сили подозират, че Иран разработва ядрени оръжия, но страната категорично опровергава твърденията. Техеран настоява, че обогатява уран за използване в ядрени електроцентрали и за медицински цели.

Очаква се преговорите между Иран и страните от „шесторката“ да продължат през септември. В средата на юли разговорите бяха отложени, тъй като между двете страни останаха много неразрешени въпроси.