Берлускони плащал по 500 млн. лирети на сицилианската мафия

Със средствата бившият италиански премиер осигурявал спокойствието и комфорта на семейството си

31.08.2014 | 09:39 Редактор: Ирина Георгиева
Берлускони плащал по 500 млн. лирети на сицилианската мафия

Бившият премиер и лидер на италианската десница Силвио Берлускони е плащал на сицилианската мафия в началото на 80-те години по 500 милиона лирети на година. Това става ясно от прихванат разговор между членове на мафията. Със средствата бившият италиански премиер осигурявал спокойствието и комфорта на семейството си.

Силвио Берлсукони, който по това време е бил строителен предприемач и телевизионен магнат плащал рекета на два пъти. Парите били изпращани от Милано в Палермо чрез специален куриер. Според прихванатия разговор Силвио Берлускони плащал на сицилианската мафия, защото имал усещането, че може да отвлече него или член на семейството му с цел откуп. Другите му страхове през 80-те години били свързани с това, че може жертва на сицилианската мафия да станат инсталираните на о. Сицилия ретранслатори на неговите телевизии. 

Съгласно италианските закони обаче подобно заиграване с Коза ностра, така наречената сицилианска мафия, е подсъдимо, тъй като сигурността на жителите на страната е гарантирана от държавата и всеки неин гражданин, застрашен от някаква опасност, е длъжен да потърси закрила от органите на реда. 

Интересен факт е, че членовете на италианската мафия наричали Берлускони с пренебрежителни имена и не си спестявали коментарите по повод секс скандалите на бившия италиански премиер.

Повече в следващото видео: