Сбогом, Ричард Атънбъро!

Известният британски актьор и режисьор почина 90г

25.08.2014 | 08:54 Редактор: Ирина Георгиева
Сбогом, Ричард Атънбъро!

Известният британски актьор и режисьор Ричард Атънбъро почина на 90-годишна възраст. Най-големият му успех е филмовият очерк на Махатма Ганди от 1928 г., който донесе на режисьора наградата Оскар. Светът ще го запомни и с ролята му нa собственик на тематичен парк във филм Джурасик парк.

Играта му в "Недостижимия мост" бе брилянтна, неговата постановка на "Ганди" беше невероятна. Ричард Атънбъро е един от най-великите на киното", с тези думи в Twitter британският премиер Дейвид Камерън почете паметта на Атънбъро.

Продукцията Ганди, която струва 22 млн. долара печели общо 8 награди Oскар.

Атънбъро е известен също с лентите "Голямото бягство" и "Недостижимия мост" (1982). Той е и трети председател на BAFTA, като заемаше поста от 2002 г. до сега. 

Ричард Атънбъро е роден през 1923 г. в Kеймбрич, Англия. Започва да се занимава с актьорство още на 12-годишна възраст, а по-късно завършва кралската академия за драматично изкуство през 1941 г. 3 години след това заменя сцената с кокпита на военни самолети и участва в мисии в Германия по време на войната. Атънбъро е известен и с широката си работа като посланик на добра воля на UNICEF и подкрепата си за много хуманитарни каузи.