Украинските сили за сигурност обстрелват центъра на Донецк

Напрежението в Източна Украйна продължава да ескалира

20.08.2014 | 12:29 Редактор: Мариета Иванова
Украинските сили за сигурност обстрелват центъра на Донецк

Напрежението в Украйна продължава да ескалира. Украинските сили за сигурност обстрелват центъра на Донецк. Няколко квартала са попаднали под огъня на правителствените сили. Днес в Украйна се очаква да пристигне заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтмън, който ще се срещне с украинското ръководство в опит да се намери изход от напрегнатата ситуация.

И днес се чуват силни взривове в центъра на източноукраинския град Донецк. Очевидци съобщават, че ракети преминават в непосредствена близост до сградата на украинската служба за сигурност. Не се съобщава за ранени. Възобновен е и обстрелът над град Макавеевка. На фона на активизираните сражения между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти, руското министерство на отбраната съобщи, че провежда нови военни учения в южната част на страната.

Ученията имат за цел да симулират евентуална въздушна и ракетна атака. В същото време от щаба на украинската армия се твърди, че руска колона от военна техника се намира в Луганск. На страниците си руският вестник „Взгляд“ пише, че Украйна продължава да иска от Запада, както финансова, така и военна помощ.

Председателят на Върховната Рада Олександър Турчинов заяви, че вече е дошло време Украйна да се нуждае не само от морална, но и от военна помощ. Анализатори обаче, коментират, че дори и западните държави да се съгласят да доставят оръжия, това няма да помогне особено на Киев.

„Все още не може да бъде намерено решение на кризата в бившата съветска република“, коментира германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. По думите му Украйна и Русия търсят начини за прекратяване на огъня.

Следващата седмица се очаква украинският президент Петро Порошенко и руският му колега Владимир Путин да се срещнат в столицата на Беларус Минск.