Кремъл осъден да плати 50 милиарда заради ЮКОС

Руското правителство все още може да обжалва

28.07.2014 | 15:10 Редактор: Мариета Иванова
Кремъл осъден да плати 50 милиарда заради ЮКОС

Бившите собственици на ЮКОС са спечелили дело за 50 милиарда долара срещу Русия за това, че е конфискувала най-голямата преди около десет години нефтена компания в страната, съобщава Bloomberg Television.  Решението е на Арбитражния съд в Хага.

„Руското правителство все още може да обжалва, но на практика това означава, че Русия сега дължи на бившите собственици на Юкос 50 милиарда долара,“ коментира Райън Чилкот, Bloomberg, Лондон. - „Те могат или да платят тези пари доброволно или бившите собственици на ЮКОС могат да отидат и да ги приберат, като поемат контрола над държавни активи.

На практика Роснефт беше компанията, която спечели най-много от фалита на ЮКОС. Така че, е възможно бившите собственици да тръгнат след Роснефт“.

От своя страна  Роснефт днес обяви, че са действали напълно легално и не виждат заплаха за техните активи.

Мнението на Чилкот е, че е малко вероятно руското правителство доброволно да плати тези пари.

„Според мен очевидно те имат легалната възможност да обжалват, след което ще има ново съдебно решение на базата на това обжалване.

Това, което е по-вероятно обаче, е това да се превърне в част от по-широкия разговор - не особено приятелски разговор - между Запада и Русия, при което бившите собственици на ЮКОС да се опитат да замразят руски държавни активи извън Русия.

Малко вероятно е руското правителство просто да реши да предостави някаква компенсация. Това изглежда почти немислимо. Толкова голяма част от руския бизнес е развит на базата на онова, което се случи през 2003, за да се промени това“, допълва анализаторът.

„За да бъдем честни към Кремъл, за секунда, това което Кремъл би казал, е, че това, което се случи на Михаил Ходорковски, е не само послание да стои настрани от политиката - въпреки че именно това са ми казвали хората от ЮКОС и самият Ходорковски много пъти - Кремъл би казал, че това е пример, как руската държава казва на бизнеса и олигарсите: ‘трябва да играете честно’, а че това, което Михаил Ходорковски е правил, е било укриване на данъци.

Не мисля че сметките в Русия ще бъдат променени сега. Те демонстрираха, при това доста показно, че ако предизвикаш политически руския президент или, ако бъдеш припознат като политическа заплаха, тогава това, което се случи на Михаил Ходорковски, може да се случи на теб“, коментира Чилкот.

По думите му „това, което хората, които наблюдават Русия, ще ви кажат, е, че това не е задължително да се повтаря. Ако погледнете последните 10 години, нищо с подобни мащаби не се е случвало в бизнес общността“.