Американската фрегата Taylor идва в Черно море

Donald Cook е вече в региона

22.04.2014 | 22:29
Американската фрегата Taylor идва в Черно море

Фрегатата USS Taylor поема към Черно море на мисия за мир и стабилност в региона, съобщи европейското командване на военноморските сили на САЩ.

На сайта си Шести американски флот съобщава, че рутинно оперира в Черно море, съгласно конвенцията от Монтрьо и международното право. Мисията на USS Taylor е да увери съюзниците от НАТО в ангажимента на САЩ да засилят и подобрят интероперативността, работейки по общите цели в региона.

Неотдавна USS Taylor излезе от ремонт в Гърция.

Още по темата

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини по-рано този месец Турция и САЩ в нарушение на конвенцията от Монтрьо, твърдейки, че USS Taylor е останал в Черно море повече от 21 дни. В отговор Министерството на външните работи на Турция съобще, че корабът е бил в ремонт през март, заради повреда на винта при влизане в пристанището на Самсун. След това корабът продължи ремонта си в гръцко пристанище.

USS Donald Cook е в момента в Черно море, където провежда операции, съобщава Шести американски флот. Екипажът е провел на 21 април учение по спасяване при хеликоптерна катастрофа.

През март ръководството на НАТО реши временно да разположи в Източна Европа Awacs, за да намали тревогите на Румъния, Полша и Прибалтийските страни, в чието пространство летят специалните авиационни комплекси. От немското пристанище Кил в Балтийско влязоха военни кораби на четири европейски страни от НАТО - Белгия, Естония, Холандия и Норвегия.

Още по темата