Озбърн предвижда помощ за отглеждане на деца в бюджета на Великобритания

Очаква се по схемата "Грижи за деца" да бъдат предвидено 750 млн. паунда

19.03.2014 | 11:21 Редактор: Елена Кирилова
Озбърн предвижда помощ за отглеждане на деца в бюджета на Великобритания

Министърът на финансите Джордж Озбърн ще представи днес бюджета на Великобритания за финансовата 2014-2015 г., пише Independent.

Планира се правителството да помогне на близо 2 млн. семейства с разходите за отглеждане на деца. За целта годишно ще се предоставят до 2000 паунда за всяко дете. Средствата ще помогнат за покриване на разходите за детски градини и забавачници.

Очаква се Озбърн да предвиди 750 млн. паунда на година по схемата „Грижи за децата“, която самият той предложи в миналогодишния бюджет. Нейната цел е да помогне на семействата с ниски и средни доходи.

Програмата обхваща всички деца под 12 години в рамките на 12-месечен период. Планира се тя да започне през есента на следващата година и да бъде въведена постепенно.

Ходът разкрива, че грижата за децата става ключов въпрос, който ще играе сериозна роля в общите избори през следващата година.

Днес по време на представяне на бюджета Озбърн ще настоява, че предложението му за грижите за децата ще помогне значително на хората, които имат ниски доходи.

Финансовият министър ще се опита да насърчи родителите да се върнат на работа, като за целта ще обяви, че правителството ще поеме 85 на сто от сметките за гледане на деца за хора с универсален кредит.

Освен това ще заложи сумата от 50 млн. паунда, предназначена за допълнителна помощ за децата на три и четири години, които са от семейства в неравностойно положение.

Повече по темата вижте във видеото!