Китайските университети са най-добрите сред БРИКС

Първото място заема Университетът Чингуа, определян от мнозина като "Китайският Масачузетски технологичен институт"

17.12.2013 | 13:49
Китайските университети са най-добрите сред БРИКС

Китай доминира в класацията на най-добрите университети в рамките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) със своите 40 образователни инстуциии в топ 100, пише CNBC.

Изготвената от Quacquarelli Symonds ранглиста се основава на осем ключови показателя, включително отношението на преподавателите към студенти, броят на служителите с докторска степен, както и репутацията сред работодателите.

Hidden FieldНа първо място е класиран Университетът Чингуа, определян от мнозина като "Китайският Масачузетски технологичен институт (MIT)".

Базираната в Пекин образователна институция досега е произвела повече държавни лидери и високопоставени длъжностни лица от всеки друг университет на континента. В списъка личат имената и на Си Дзинпин и Ху Дзинтао.

"Не е изненадващо, че Китай заема челната позиция, като се имат предвид размерите на икономиката и населението, както и огромните ресурси, които страната притежава. Тази класация сред БРИКС показва резкия контраст между индийските и китайските постижения в областта на висшето образование", посочи ръководителят на изследването в Quacquarelli Symonds Зоя Зайцева.

Индийските университети в топ 100 са 16, като нито един от тях не е попаднал сред първите 10. Най-челна позиция заема Индийският институт по технологии, класиран на 13-то място.

"Въпреки че разликата в населението не е значителна, в Индия има само 16 топ институции, повече от два пъти по-малко от тези в Китай. И докато Индия е от световна класа в областта на науката и технологиите, нейните комплексни университети не са толкова силни в международен контекст", добави Зайцева.

От второ до пето място място са класирани съответно Пекинският унверситет (Китай), Московският държавен университет "М. В. Ломоносов" (Русия), Университетът Фудан (Китай) и Университетът Нанкин (Китай).

Повече за развитието на азиатското образование и модерните технологии вижте в материалан на Bloomberg!