Еквадор даде убежище на Джулиан Асандж

Британското правителство обмисля да отнеме на еквадорското посолството дипломатическия му статут и да арестува австралиеца.

16.08.2012 | 18:17
Еквадор даде убежище на Джулиан Асандж

Еквадор взе решение да  осигури политическо убежище на основателя на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж, съобщи външният министър на страната Рикардо Патини.

Асандж, който е австралийски гражданин, се скри в еквадорското посолство в Лондон преди около два месеца, след като загуби съдебната битка за екстрадирането му в Швейцария. Там той трябва да бъде разпитан по обвинения за сексуален тормоз. Според него обаче ако това се случи, шведските власти може да го екстрадират в САЩ, където да бъде обвинен в конспирация и дори да получи смъртна присъда.

Вашингтон обвини WikiLeaks в неправомерното публикуване на стотици хиляди секретни дипломатически и военни документи.

"Еквадор реши да даде политическо убежище на Джулиан Асандж, след като запитването беше отправено към президента", заяви Патино на пресконференция в столицата Кито. Той допълни, че решението е взето, тъй като има основания за притеснение за сигурността и спазването на правата на Асандж.

Вчера правителството на Великобритания заяви, че обмисля да използва закон, с който да отнеме на посолството дипломатическия му статут и  да арестува австралиеца.

Това предизвика острата реакция на латиноамериканската страна, която определи изявлението като заплаха, която е в грубо нарушение на дипломатическите норми. Предприемането на подобен ход предизвика критика и от страна на някои дипломати, според които това може да доведе до аналогични ходове към британските посолства.

Говорители на правителството на острова, заявиха, че дори да запазят дипломатическия статут на еквадорското представителство, те ще направят всичко възможно, за да предадат Асанж на шведските власти.

Политическото убежище не осигурява имунитет на австралиеца, така че той може да бъде задържан веднага щом напусне територията на посолството. Английските медии коментират, че дори и използването на дипломатически автомобили, които се ползват със специален режим не би могло да му помогне да напусне страната, защото ще бъде задържан щом слезе на летището.