Мексико пусна електрически таксита

Мексико е първата държава в Латинска Америка и първата в света, разработила подобна програма.

29.09.2011 | 12:00
Мексико пусна електрически таксита

Мексиканската столица пусна в движение първите електрически таксита. Те са част от пилотна програма между Мексико и японския автомобилен производител Nissan за прокарване на „зелената“ енергия в града.
Из огромния мегаполис, населен с над 20 милиона души, вече се движат три електрически таксита. Засега са толкова, но градските власти планират разширение на този нов вид транспорт до 100 коли още в края на тази година. Тогава ще бъде изградена и втора електрическа станция за бързо зареждане на колите. Те са марка Nissan Leaf – малък хечбек с четири врати, задвижван изцяло от електрически двигател, със 160 километра максимално разстояние на изминаване на едно зареждане.
Автомобилът е 100% електрически, без ауспух, нулево замърсяване. Плановете са на по-късен етап да бъдат доставени още 500 коли за натоварения трафик на столицата.
Мексико е първата държава в Латинска Америка и първата в света, разработила подобна програма. Очаква се още с първите електрически таксита в мексиканската столица емисиите на въглероден диоксид да се понижат с по пет тона дневно.
Енергията за задвижване ще бъде слънчева, т.е. възобновяема, което на свой ред е показателно насочената към по-екологична политика, усилено лансирана от кмета на Мексико – Марсело Ебрард. Освен електрическите таксита, Ебрард широко приветства придвижването с велосипеди. Кметът доби популярност и с легализирането на абортите и еднополовите бракове.