Стоян Александров: Има едно пълно бездействие от страна на БНБ по случая с КТБ

Оценката за състоянието на четвъртата по големина банка е проточена много във времето, коментира финансистът

20.08.2014 | 10:00 Редактор: Мариета Иванова
Стоян Александров:  Има едно пълно бездействие от страна на БНБ по случая с КТБ

Има едно пълно бездействие от страна на  БНБ по отношение на КТБ, а това е институцията, която може и трябва да направи нещо, коментира в предаването Денят ON AIR финансистът и член на Комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България Стоян Александров.

По думите му трябва да се води диалог с банката (КТБ), защото именно през БНБ трябва да стане оценка на реалното състояние на банката, за да може след това да се предложат реалните инструменти за излизане от ситуацията.

„Има експертен съвет, който подготвя един меморандум - като база за водене на разговор, но поне от разговорите с членовете на експертния съвет е ясно, че досега те не срещат разбиране от страна на БНБ и досега не са водени експертни разговори.

Беше изказвано становище, че задачата, която е дала БНБ на лицата, които трябва да оценят състоянието на банката, е че тя е проточена много във времето“, коментира Александров.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
stru@abv.bg
преди 9 години
В прессъобщение на БНБ от 22.08.2014г. се казва, че:Основно изискване е държавна помощ в ЕС да се предоставя единствено на платежоспособни и икономически жизнеспособни банки. По-конкретно: в случаите на схеми за предоставяне на ликвидна подкрепа същите следва да бъдат използвани единствено за банки без недостиг на капитал, което обстоятелство трябва да бъде удостоверено от компетентния надзорен орган по достатъчно категоричен и неоспорим начин. Кога и кой компетентен надзорен орган по достатъчно категоричен и неоспорим начин удостовери, че *** е без недостиг на капитал и след един ден по нейно искане и беше предоставена ликвидна подкрепа 1.3млрд??! Как само за броени часове за тази банка БНБ разбра, че е платежоспособна и икономически жизнеспособна, а за КТБ и трябват още бог знае колко месеци за подобна оценка??! Никога и никъде досега не се и споменава даже кога завършва (а не само кога започва!!) изплащането на гарантираните депозити т.е. напълно законно могат да изплащат десетилетия. Нито представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, нито омбудсмана коментират този безобиден пропуск в закона!! Защо ли?!! "БНБ остава гарант и носи своята отговорност.... ". Много чудно кога и с какво гарантира БНБ, каква е нейната отговорност за случилото се с КТБ до този момент и в какво се изразява тази отговорност да си посипят главите с пепел, да си подадат оставките гуверньора и целият УС на БНБ или ...??! Сигнализирай за неуместен коментар