България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Знаме на Донецк на Шипка! Политолози: Няма дипломатически скандал

Какво да очакваме от новия политически сезон? Георги Харизанов и доц. Иво Инджов пред Bulgaria ON AIR

31.08.2017 | 09:08 Редактор: Иван Берберов
Знаме на Донецк на Шипка! Политолози: Няма дипломатически скандал

На връх честването на 140 години от Шипченската епопея някой издигна знамето на непризнатата Донецка народна република. 

Преди два дни посланикът на Украйна в София изрази "дълбокото си безпокойство и възмущение" от това, че по време на тържествата за 140-годишнината от боевете е било издигнато знамето на "терористичната и престъпната Донецка народна република".

По думите на дипломата развяването на това знаме е "подигравка с паметта на украинските воини и истинските опълченци, донесли свободата на българската земя".

В изявлението си посланикът на Украйна призовава българските власти да разследват тази "мръсна провокация".

Външният ни министър Екатерина Захариева определи случая като "неприятна история", но не скандал, защото знамето не е издигнато от някой държавен орган или държавен служител.

И според изпълнителния директор на Института за дясна политика Георги Харизанов и експерта по политически комуникации доц. Иво Инджов далеч не става въпрос за дипломатически скандал.

"Важно е кой издига знамето. Човечецът, който държи трикольора на Донецк, е от малцинството дразнещи русофили, на които за всичко им е виновен капитализмът и Америка. Също така той е от нерегистрирана неправителствена организация“, отбеляза Харизанов в студиото на "България сутрин".

За да покаже несериозността на случилото се, Инджов го сравни с факта, че подкрепяме НАТО-вска Турция, а тя е окупирала северен Кипър. 

В петък започва новият политически сезон за България. Гостите в студиото не очакват нещо по-различно от обичайните междупартийни престрелки и скандали.

"БСП няма алтернатива вляво, ГЕРБ няма алтернатива вдясно, а двете партии се доближават в центъра, което обезсмисля търсенето на политически решения", категоричен бе експертът по политически комуникации.