България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Захладняването бе моментно, а сега ни очакват отново жеги

Предстоят най-топлите дни от лятото, градушките са слабо вероятни, посочи синоптикът Симеон Матев пред Bulgaria ON AIR

14.08.2017 | 07:38 Редактор: Иван Берберов
Захладняването бе моментно, а сега ни очакват отново жеги

Рязката промяна в климата от последните няколко дни зарадва едни, но разочарова други. Това се дължеше на студения атмосферен фронт, който премина през страната ни. Той донесе със себе си типичните валежи, градушки и захладняване. Остатъчната дейност от фронта все още отшумява в Североизточна България.

"През тази седмица ни очаква типично лятно време, като в петък и събота температурите ще достигнат до 35 градуса. Живакът ще се покачи до 43 градуса в Русе и Сандански, тъй като следват най-топлите дни от лятото. Вероятността за градушки е изключително малка за предстоящите дни", това каза синоптикът Симеон Матев в студиото на "България сутрин".

Той добави още, че август се очаква да премине в топло време, без остри повишавания на температурите. Правилата за безопасност по време на гръмотевична буря, припомня още гостът, трябва да са императивно важни и да се преговорят.

"Най-опасните мълнии са облак-земя. Те имат тази репутация, тъй като може да пострадаме дори ако ударят обект до нас. В електрическия стълб на тези гръмотевици може да се развият температури от порядъка на 18 000 градуса по Целзий", отбеляза Матев пред Bulgaria ON AIR.