България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Грешната политика по доходите произвежда пазарни търтеи

Синдикатите са непропорционално слушани, отбеляза представителят на АИКБ Васил Велев пред Bulgaria ON AIR

26.07.2017 | 08:21 Редактор: Иван Берберов
Експерт: Грешната политика по доходите произвежда пазарни търтеи

Провежда се грешна политика по доходите, която наказва работливите и награждава мързеливите служители. Тази практика произвежда пазарни търтеи. Качествените кадри напускат държавата. Не можем да станем по-богати като работим по-малко. Всяка политика, която насърчава мързела е вредна.

Това заяви представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в студиото на "България сутрин" по отношение на конфликта между синдикати, бизнес и власт за или против отпадането на клас "Прослужено време". 

"Класът "Прослужено време" гарантира минимален ръст в заплатата от 0,6 процента. При равни усилия и резултати трябва да има равно заплащане. На никого заплатите няма да бъдат намалявани. На никого няма да се взимат пари. Тези, които имат вече "Прослужено време", ще получат парите от него като увеличение на основната си заплата", посочи Велев пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че синдикатите са непропорционално слушани в парламента. 

"Те използват методи като изнудване или заплашване с протест, когато не са доволни от нещо. Но ние не воюваме с тях, а с грешните политики, които гонят добрите кадри към чужбина", поясни гостът в студиото.