България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Евродепутат: НДК е проблем на правителството, не на Европарламента

Не е обсъждано отнемане на европредседателството на България, успокои Светослав Малинов пред Bulgaria ON AIR

17.07.2017 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
Евродепутат: НДК е проблем на правителството, не на Европарламента

Аферата "НДК" не е обсъждана в Европарламента и няма риск европредседателството да ни бъде отнето. Това стана ясно от думите на българския евродепутат Светослав Малинов пред Bulgaria ON AIR.

"Абсолютно такива неща не достигат до Европарламента. Със сигурност това е много по-тежък проблем за правителството, отколкото си дава сметка премиерът. Но това не може да бъде тема на европейски разговори", заяви той и добави, че европарламентаристите много повече се притесняват от коалицията на ГЕРБ с крайни националисти.

Европредседателството на България

"В последната седмица се обсъждаше свободата на медиите и България присъстваше негативно. Единствено ми е известно, че след референдума в Англия имаше дебат да се пренареди европредседателството", коментира Светослав Малинов в "България сутрин".

Той определи трите "К" (консенсус, конкурентоспособност и кохезия), приоритетни за европредседателството ни, като изключително кухо звучащи. 

"Председателството на България е хубаво да се запомни с 1-2 неща като инициативи. Надявам се, че ще имаме исторически шанс да се подпише договор за добросъседство с Македония и да се усети интеграция на Западните Балкани", каза още евродепутатът.

Той е на мнение, че няма да се провалим технически, но е възможно след 6 месеца да не отчетем нещо сериозно. Можем просто да отчетем, че за тези 6 месеци ЕС е следвал своите приоритети. Европредседателството може да не остави никаква следа и да не донесе никаква полза за България, предупреди Светослав Малинов.

ДСБ 

Напълно е възможно преместването на централата на ДСБ от ул. "Кърниградска". През годините това са неща, които са решаване по различен начин, посочи бившият кандидат за лидер на ДСБ.

Той добави, че формално не са му достигнали няколко гласа, за да спечели лидерското място. По думите му е имало разколебаване в делегатите дали като евродепутат ще може да се справя с лидерството в ДСБ.