България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

100 000 имейла в защита на Национален парк "Пирин"

Природозащитниците молят премиера Борисов за помощ

14.06.2017 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
100 000 имейла в защита на Национален парк

Природозащитници молят премиера да спаси Национален парк "Пирин". Десетки се събраха на "Дондуков" 1 в София, за да представят своите искания.

"Става дума за международна кампания за опазването на парк "Пирин". Предвижда се увеличаване на застрояването на парка с 12,5 пъти. Това са 100 000 души, които са изпратили имейли в подкрепа на кампанията. Половината са от България, има от Белгия, Холандия, Гърция, Украйна, общо около 60 държави", обясни представителят на протестиращите Константин Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че парк "Пирин" е национално богатство, а величествената гора и новите видoве, които продължават да се появяват, ги няма никъде по света.

Природозащитникът предупреди, че горите няма да ги има, а дивата природа няма да бъде такава каквато е. По думите му премиерът е този, който взима крайното решение. 

"Проектът за парк "Пирин" трябва да бъде приет от Министерския съвет. 100 000 подписа са само началото. Съдбата на парк "Пирин" е изкючително важна за нас. Това е сага, която продължава над 10 години", каза още Константин Иванов.