България сутрин

Водещи: Лора Инджова, Симеон Белев и Константина Живова. От 06,30 до 10,30

Водещи:
Лора Инджова, Симеон Белев, Константина Живова

Изпълнителен продуцент:
Катерина Илиева

Продуценти:
Деница Нейчева, Иво Тодоров

Редактори:
Тома Лазаров, Ели Кoюмджиева, Валерия Цветанова

Какво стои зад мисията ТОМ?

Чрез технологиите инженери и дизайнери помагат на хора със специални нужди
Публикувана: От:

Още по темата

 

До неделя отборите от инициативата ТОМ трябва да изготвят 6 готови прототипа на различни технологии, които да помагат на хора с физически предизвикателства, каза организаторът на събитието Поли Захариева.

ТОМ основана преди 3 години в Израел. Идеята ѝ е да изправи различни екипи в надпревара, чиято цел е изготвянето на технологии за помощ на хора с физически предизвикателства. Събитието, което ще продължи 72 часа в София, се провежда у нас за първи път в Европа.

"Имаме 6 отбора с по 5-6 участници в тях. Някои от нещата, които се изготвят, са екзоскелети, колички и приложения, които да помагат на хората с проблеми с равновесието. Идеята на тази международна инициатива е да се създаде техника, която да подпомогне хората със специални нужди", посочи Захариева.

Единият от отборите изготвя устройство, което да помага на незрящи с разпознаването на левовите банкноти. 

"Проблемът е че елементът, който е поставен от БНБ за различаване на банкнотите от незрящи хора, не се усеща и е прекалено не-релефен", обясни незрящ състезател от отбора. 

Друг проблем е разпознаване на ориентацията на банкнотата.

"Идеята е, че е трудно за незрящите да разберат как е ориентирана банкнотата. Целта е да направим устройство, което ще снима част от банкнотата, без значение коя, и ще я разпознае", добави друг състезател, отговорен за техническата част.

Вижте още!

 

Коментари ( 0 )