България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Екатерина Михайлова: Има предпоставки за стабилно правителство

Отношенията ни с Турция са сложни, България трябва да бъде устойчива и стабилна, каза Красимир Премянов пред Bulgaria ON AIR

30.03.2017 | 08:58 Редактор: Луиза Божинова
Екатерина Михайлова: Има предпоставки за стабилно правителство

Днес Централната избирателна комисия (ЦИК) обявява официално резултатите от предсрочните парламентарни избори. Дали обаче ще има стабилно управление след 26 март? 

В предаването "България сутрин" бившият зам.-председател на 40-ото Народно събрание проф. Екатерина Михайлова каза, че има предпоставки за стабилно правителство. "Друг е въпросът какво ще направят тези в него. От тях зависи дали ще зададат дългосрочна перспектива", заяви тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Михайлова посочи, че правителство ще бъде съставено от най-голямата политическа сила ГЕРБ, но дали партията на Бойко Борисов ще направи коалиция, или ще управлява с подкрепата на други политически сили - предстои да видим.

По думите й това е парламент, който се очертава със силни играчи от двете страни - управление и силна опозиция, което ще направи правителството по-стабилно. 

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов пък не е доволен от активността на изборите и сподели, че е очаквал много по-висока. Според него въздържането от гласуване на гражданите говори за отчаяние от политиката.

"Една политическа система може да е стабилна, ако икономическото състояние на страната е добро. Голяма част от хората би трябвало да участват в изборите, търсейки промяна на своя материален статус. Той не е добър", подчерта Премянов пред Bulgaria ON AIR.

Той не изключва бъдещият кабинет да бъде тип "Беров". Категоричен е, че отношенията ни с Турция са сложни в момента и във връзка с това България трябва да бъде неагресивна, но устойчива и стабилна, с безспорно национално съгласие по темата как да защитаваме своя суверенитет и интерес.

"Ако ние сме разединени и в конфронтация, това не е никак добре за България", коментира той. Според него България трябва да изглежда единна и стабилна пред турската държава, а председателството ни на ЕС стои на второ място.

Целия разговор вижте във видеото: