България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цените на хляба и млякото скачат при по-скъп газ, предупреждават производители

Очаква ли ни ценови шок от 1 април заради поскъпването на синьото гориво? Дискусия в студиото на Bulgaria ON AIR

23.03.2017 | 07:56 Редактор: Тодор Петров
Цените на хляба и млякото скачат при по-скъп газ, предупреждават производители

Цените на хляба, млякото и много други продукти немининуеми ще бъдат увеличени, ако в края на март окончателно бъде прието повишаването на цената на природния газ с 30%. Това стана ясно от дискусия в студиото на "България сутрин".

Припомняме, че Комисията за енергийно и водно регулиране планира да въведе от 1 април поисканото преди месец поскъпване от "Булгаргаз".

"Това е шокираща, стресова новина за целия български бизнес. Неминуемо ще се увеличи цената на хляба. Ако последва драстично покачване на газа, то ще доведе до двуцифрено покачване в крайната цена на всеки един продукт", обяви категорично председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева

Тя добави, че покачване на газа ще увеличи себестойността на българското зърно, чието съхранение е свързано с енергийният разход, определян от цената на синьото гориво.  

"Цената на газа определя и цената на такса "Задължения към обществото". Ще бъде покачена и цената на електрическата енергия, оттам транспортните разходи", каза още гостът на Bulgaria ON AIR и прогнозира фалити на някои предприятия.

Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите отбеляза, че не може да се каже, че цената на млякото ще бъде увеличена точно от 1 април, но увеличение неминуемо ще има.

"Няма как това двуцифрено вдигане на цената на газа да не доведе до покачаване цената на продукта към крайния производител", настоя той в студиото на Симеон Белев.

"Оперираме на европейски пазар, където конкуренцията е много голяма. Трябва да се съобразяваме с пазарната ситуация", добави Симеон Присадашки.

Енергийният експерт Еленко Божков запита защо след като повишаването на цената в "Газпром експорт" е 14%, тук искаме такова с 30%. 

"Цената на газа се определя от "Газпром експорт". Трябва компонентите за увеличаване на цената да се съобразят. Има възможности да се търсят по-ниски стойности за увеличаване на цената", уточни той.

По думите му целият проблем при цената на водата е, че там се придържат към монопола, а не към методиката на КЕВР. 

Вижте видео с цялата дискусия: