България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Основният заподозрян за нападението в Лондон бил от Бирмингам

Това е основната версия, по която работят британските власти

23.03.2017 | 09:53 Редактор: Мария Аладжова
Основният заподозрян за нападението в Лондон бил от Бирмингам

Основната версия на британската полиция за нападението в Лондон от сряда е, че то е вдъхновено от посланията на международния тероризъм. Това каза в пряко включване от града на Темза журналистът Мария Спирова.

"Нападателят, който вчера бе застрелян от полицията пред входа на парламента, в момента e единствен заподозрян, с вероятен произход от Бирмингам. Работната версия е, че колата, с която беше извършено нападението на моста "Уестминстър" е, че тази кола е наета там. Претърсва се и жилище в Бирминграм, за което полицията в момента не потвърждава, че принаджели на нападателя, но има сериозна връзка с нападението", коментира тя в ефира на "България сутрин".

Трагичните събития от сряда свидетелстват и за друга тенденция, която отчитат британските власти. А именно, че подобно терористични действия извършват хора, които живеят в големите градове в Европа, не пътуват до Сирия, за да бъдат обучавани, а действат самоинициативно, провокирани от "Ислямска държава".

С подобни прояви се цели и широк медиен отзвук, който по правило в Европа е в пъти по-силен, отколкото в страни от Близкия Изток.

Иначе що се касае до хронологията на нападенията пред британския парламент и на моста, изглежда всичко се е случило буквално за минути, тъй като на място веднага са били изпратени специализирани екипи. Полицията обаче не можела да даде описание по минути на случилото се, защото в различни моменти се подавали сигнали от различни хора за инцидентите на моста и край парламента, поясни Спирова.