България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България чества Трети март!

От ранни зори на връх Шипка пристигат ентусиасти, за да посрещнат националния празник

03.03.2017 | 07:34 Редактор: Мария Аладжова
България чества Трети март!

От ранни зори на връх Шипка идват ентусиасти, които искат да посрещнат националния празник в традиционен дух. Времето на върха тази сутрин, макар и с ниски температури, е като че ли по-благосклонно - показват се първите лъчи на слънцето, видя водещият на "България сутрин" Симеон Белев, който през целия ден ще бъде на паметното място.

През 2016 година през Шипка са минали 110 хил. туристи, разказа директорът на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов. Поколения музейни работници са се грижели Паметникът на свободата да има приятен и огледен вид, разказа той.

"Предстои ремонтът и консервацията на бронзовата фигура на лъва, предстои да изработим технически проект за консервация и реставрация на цялата сграда. За лъва тази година се надявам, че ще започнат да го правят. За ремонта на паметника изисква подготовка", обясни д-р Ангелов.

От следващата седмица ще започне монтирането на системата за видеонаблюдение, която ще гарантира допълнително сигурността в района на монумента.

"Определено мога да кажа, че интересът към Паметника на свободата и към останалите музеи в региона расте. Това може само да ни радва и съм сигурен, че националното чувство у българина като че ли се пробужда отново", добави директорът на Националния парк- музей.

Той посъветва всички, които днес ще посетят мястото, да се облекат по-добре. Екип от 21 души ще се грижи за организацията, а на върха ще раздават и значки, посветени на Паметника на свободата.