България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Деца пазят паметника на Васил Левски - "за" и "против" инициативата

Темата в "България сутрин" дискутираха ПР експертът Радина Ралчева и блогърът Мария Пеева

16.02.2017 | 09:42 Редактор: Тодор Петров
Деца пазят паметника на Васил Левски -

Деца от цяла България ще дават почетен караул пред паметника на Васил Левски в столицата. Патриотичната инициатива предизвика дискусия и бе посрещната с неодобрение от някои хора, сред които е и ПР експертът Радина Ралчева.

Тя бе категорична в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, че има нещо много нередно в това деца да бъдат обличани в униформи и да им се раздават оръжия.

"Много е хубаво децата да имат герои и да разбират смисъла защо тези хора са герои. Когато сложите абсолютно неразбиращи деца да охраняват един паметник, това е демонстративен акт", сподели тя.

По думите й тази инициатива, организираното от омбудсмана Мая Манолова пижамено парти за деца, както и кампанията да бъдат закачани значки на бременните жени, за да бъдат разпознавани в градския транспорт, доказват колко бавно се променя манталитетът ни. 

"Тези три новини показват манталитет, който е останал от друго време", посочи Радина Ралчева и подчерта, че Русия е единствената държава, в която има подобен пример деца да дават караул. 

Блогърът Мария Пеева е на мнение, че децата имат нужда от модели и няма нищо лошо в това да направят един вид театър. Тя подчерта, че те много добре знаят, че не са войници и оръжията не са истински. 

"Правят го в знак на уважение и им остава спомен, че на героите трябва да се отдава почит", каза тя в студиото на Симеон Белев.

Синът на Мария Пеева също членува в клуб "Млад възрожденец" и участва в инициативата. Всички родители са подписали съгласие, че нямат против децата им да участват в караул и да застанат пред медиите, стана ясно още от думите й.

Тя добави, че децата са имали строева подготовка и са много положително настроени към цялата инициатива.

"Тази инициатива не трябва да се приема като политическа постановка. Трябва да се опитваме да виждаме хубавото. За мен беше много приятна случка и децата бяха щастливи", заключи Мария Пеева.

Още по темата - във видеото!