България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учени твърдят: България може да произвежда жълти павета

В състояние сме да ги възстановим, остава да се изготви технология, увери проф. д-р Александър Караманов пред Bulgaria ON AIR

18.01.2017 | 08:19 Редактор: Тодор Петров
Учени твърдят: България може да произвежда жълти павета

Български учени категорично твърдят, че е възможно да произвеждаме емблематичните за София жълти павета. След преспите и заледяванията в столицата много от жълтите павета са пострадали и се наложи отново да бъдат пренареждани. 

Учените увериха пред Bulgaria ON AIR, че има как да бъде върнат блясъкът им и са готови с предложение за производството на паветата у нас.

"Жълтите павета са от високо качество речно-клинкерно покритие. Извършени са изследвания. Успяхме да установим произхода на паветата, да потвърдим или отхвърлим някои постулати за тяхната история. Знаем структура, състав, свойства и сме в състояние да възстановим паветата", обясни проф. д-р Александър Караманов от Института по физикохимия.

Учените показаха малко късче, което има същия състав и е автентично с едно оригинално паве. Те предлагат за евентуално производство на паветата завод "Труд" в Русе и уточниха, че са намерени и кариери.

Следващата стъпка е да се направи технология за производството на жълти павета, а самите учени са готови да извършат пилотни изпитания.

Проф. д-р Огнян Петров от Института по Минералогия и кристалография е категоричен, че жълтите павета не са енигма.

"Имаме лабораторна база, която участва в характеризирането на паветата и на прототипите, които се опитваме да направим. Оказа се, че има такава суровина в България, която е била изходна и те могат да бъдат произвеждани. Подготвили сме нещата от А до Я, вече става въпрос за финансиране", коментира той пред репортера на Bulgaria ON AIR Милена Енчева.

От думите на учените стана ясно още, че нещата висят във въздуха повече от една година. Те са направили разчети какво е необходимо, за да се създаде технология, а грубата сметка е под 1 млн. лева. 

"Трябва да се конкретизира себестойността на производството. На общината ще й излиза в пъти по-евтино, отколкото да кърпи дупки", категорични са специалистите.