България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Смут заради новите правила за лечение на хепатит С

Как ще се лекуват болните? Силвана Лесидренска и проф. д-р Красимир Гигов коментират темата пред Bulgaria ON AIR

13.01.2017 | 09:11 Редактор: Луиза Божинова
Смут заради новите правила за лечение на хепатит С

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с нови правила за лечение на хепатит С, които влизат в сила от 16 януари. Очаква се от 1 март да встъпят и нови критерии.

В предаването "България сутрин" Силвана Лесидренска от пациентската организация "ХепАктив" изрази притеснения в няколко посоки. Първата е, че в момента лекарствата се делят на първи, втори и трети избор, и лекарят е длъжен да предписва първия избор терапия, която е най-евтина. Следващите им опасения са, че тези нови критерии не са преминали всички процедури за одобрение.

"Те не са обнародвани в Държавен вестник, не е преминал 30-дневен срок за обсъждане от юридически лица и пациентски организации", поясни Лесидренска в ефир. Като трето опасение тя посочи това, че всички чакащи пациенти към момента ще бъдат върнати за преразглеждане.

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев проф. д-р Красимир Гигов обаче заяви, че няма риск за забавяне на лечението на хората и настоя, че то се разширява, както и групата болни.

"За тази година е предвидено 650 болни от хепатит да бъдат обхванати от тази съвременна терапия. Усилията са насочени всеки по-голям брой пациенти да има допир до това лечение", обясни той.

Проф. д-р Красимир Гигов допълни, че Надзорният съвет не е този, който определя лечението на пациентите. Той одобрява правилата, предложени от националните консултанти.

В жива връзка се включи и проф. Крум Кацаров, който изясни, че критериите, които ще влязат от март месец, са по-различни с това, че се ликвидират приоритетните групи. Тоест пациентите с хепатит С ще имат достъп до тази терапия.

"В момента критериите касаят приоритетните групи, които са в крайни форми на заболяване и са почти изчерпани. Така че от март се надяваме на максимално разширяване на обхванатата група", добави той. По думите му идеята е да се персонализира лечението - медикаментът, който е най-добър за този пациент, да бъде приложен при него.

На въпрос дали НЗОК ще може да си го позволи финансово, проф. Кацаров предположи, че ще може. Той каза още пред Bulgaria ON AIR, че вероятно ще настъпи забавяне в протоколите.

Целия разговор вижте във видеото: