България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 2500 жени у нас са донори на семейства с репродуктивни проблеми

В София стартира инициативата "Дни на донорството"

02.12.2016 | 09:06 Редактор: Мария Аладжова
Над 2500 жени у нас са донори на семейства с репродуктивни проблеми

За четвърта поредна година по покана на МБАЛ "Надежда", фондация “Майки за донорството” и едноименната клиника провеждат "Дни на донорството". За да разкаже повече за инициативата в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR гостува Мариела Куртева, която е председател на фондацията.

"Това са единствените дни през цялата година, когато на едно място могат да се видят рецепиенти - семейства, които се нуждаят от донорска яйцеклетка или донорски сперматозоид, и самите донори. Разбира се, никой от тях не знае кой е неговият донор, но усещането е страхотно, защото някои от семействата вече имат дечица, други са в напреднала бременност, трети са в ранна, а за съжаление някои все още чакат своя донор и своя шанс", обясни Куртева.

По думите ѝ донорите, желаещи да помогнат на семействата в нужда, се увеличават. Към момента броят на жените донори е над 2500, като условието за тях е да са до 35 години и да имат поне едно родено дете.

Програмата на инициативата е разнообразна, в МБАЛ "Надежда" ще се водят дискусии по темата и всеки е добре дошъл да получи информация за донорството, прикани Куртева. 

"Има две категории семейства - едните са много млади, които никога не са вървяли по пътя на ин витрото и вече са за донорска яйцеклетка. Другите са някъде около 37-40-годишни, които са вървяли по пътя на ин витрото, правили са опити, но не са успяли", добави тя.

Вижте пълния разговор във видеото: