България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Княжево, Владая и Мърчаево излизат на протест в неделя

Гражданите се оплакват, че градският транспорт е нередовен и не може да обслужва всички нужди на жителите

21.10.2016 | 08:52 Редактор: Луиза Божинова
Княжево, Владая и Мърчаево излизат на протест в неделя

В неделя от 16:30 часа граждани на Княжево, Владая и Мърчаево ще излязат на мирен протест срещу градския транспорт. Хората се оплакват, че превозът е нередовен, не може да обслужва всички нужди на жителите, а автобусите са стари.

"Аз нямам кола, единственото нещо, на което мога да разчитам, е транспортът, който се осигурява от общината. Единственият превоз, който можем да ползваме, за да стигнем до работните си места, това е автобус №59", разказва жител на Владая. Той посочи, че хората от  Княжево, Владая и Мърчаево имат два избора за придвижване - или с автобуса, или пеша.

Председателят на инициативния комитет Васил Николов каза пред Bulgaria ON AIR, че до протеста се е стигнало поради две причини. "Едната е грубото потъпкване на закона от Столичния общински съвет (СОС). Говорим за Закона за участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Ние представихме пет предложения след обществено обсъждане и събрана подписка от над 2300 човека. От СОС не спазиха срока, който е описан в чл.52 на Закона. И това нещо накара хората да изразят своето недоволство", коментира той.

По думите на Николов следващата стъпка, която е вдигнала напрежението съвсем, е некоректното замерване на пътникопотока от Центъра за градска мобилност (ЦМГ).

Жасмина Христова също е жител на Владая. Тя очерта конкретните искания на жителите на селото: чисти, отоплени и навременни автобуси; промяна на маршрута - линията да се удължи; автобусите да са пригодени и за възрастни хора, и за майки с деца;

Друг жител настоя да бъде възстановена линия №58, както и маршрутна линия №22.

Вижте във видеото целия разговор: