България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нобеловите награди: Признание или политически инструмент?

Защо България няма Нобелов лауреат? Отговорите от проф. Михаил Неделчев и Момчил Инджов

10.10.2016 | 10:00 Редактор: Мария Аладжова
Нобеловите награди: Признание или политически инструмент?

Какви са причините България да няма Нобелов лауреат - на този въпрос се опитаха да отговорят литературният историк проф. Михаил Неделчев и журналистът Момчил Инджов.

"Най-важната кандидатура, която по някакъв начин е била уговаряна, това е кандидатурата на Пенчо Славейков - за тази кандидатура е работено тогава, има преводи. За съжаление той умира преди окончателно да са подготвени преводите на "Кървава песен", посочи проф. Неделчев.

Сред имената, достойни да получат подобно признание, той изброи Елисавета Багряна, Йордан Радичков и Блага Димитрова.

"България някак си не е прекалено атрактивна от гледна точка на съпротива на комунизма от този етап", отбеляза още проф. Неделчев.

Що се отнася до критериите, по които се присъжда Нобеловата награда, Момчил Инджов коментира:

"За тези 20 години се спрягаха имена тук, а не по света, от разни вестникарски кампании - "този да стане нобелист, този да стане нобелист"... Просто някои хора си мислят, че по света става, както ние си седим, някой да каже - "Пешо трябва да вземе Нобел", анализира Инджов.

Той посочи, че в световен план личностите, които взимат престижното отличие, са оценявани заради цялостния им принос в дадена сфера, а не заради едно конкретно събитие. 

"На Барак Обама - ето това е една спорна награда. Барак Обама спечели Нобелова награда за мир през 2009 година - това е годината, в която той встъпва в длъжност. Абсолютна геополитика е, специално в случая с Обама", посочи Инджов.

Вижте пълния разговор във видеото: