България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обучаваме ли българи за атентатори?

Има наченки на радикални настроения у нас, заяви в България сутрин Йордан Божилов

23.09.2016 | 10:00
Обучаваме ли българи за атентатори?

"Много малко са данните, за да разсъждаваме по случая "Джон- Терориста". По- скоро има въпроси, които излизат от този казус. Нужна ни е повече информация от ФБР. Информационната кампания на службите е много силен фактор за превенция", посочи в България сутрин представителят на Софийския форум за сигурността Йордан Божилов. 

По думите му не е ясно по кой точки на наказателния кодекс може да бъде съден Джон.

Според него терористът е човек, който е минал през един много сложен процес, включително и психологически, за да извърши терористичен акт. 

Според експерта по антитероризъм Христо Смоленов няма съмнение, че България има хора, които вербуват терористи. 

"Въпросът е под чие крило действат тези хора, които вербуват терористи. Все едно има опънат чадър над терористичната подготовка", заяви Смоленов.

Той обясни, че съмненията му са върху клептокрацията- това е наднационално форматирана общност от много богати хора, разпределили своето влияние на много места, използващи парите за облъчване на властта. Те превръщат властта в пари и парите във власт. 

Божилов твърди, че ИД е породила един феномен, наречен "чуждестранни бойци". Това са радикализирани хора, в различни държави по света, които извършват зверства. 

"Наши изследвания показват, че има наченки на радикални настроения у нас. Ние трябва да обърнем внимание на този феномен, за да правим превенция", категоричен е гостът.

Според Смоленов радикализацията не е въпрос на идеализация. 
"Там се влагат много пари. Това е корупция, водеща до организирана престъпност, която прераства в тероризъм", заяви експертът. 

"Има два вида терористи. Едните- това са хората, които са си жители на страните, които са се радикализирали и не са съгласни с начина на живот или с тяхното положение в обществото и извършват терористични атака. Но има хора, които са били чуждестранни бойци в Сирия и в Ирак. Върнали са се в Европа и извършват тези актове", обясни Божилов.

Според него е важно да се очертаят факторите, които създават радикализацията на социално ниво.

Божилов допълни, че случаят "Джон- Терориста" ни потиква да погледнем законодателството си и законодателният закон да бъде осъвременен.