България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ДПС срещу ДОСТ - кой ще победи в битката за "Дондуков" 2

Малко вероятно е Доган да се кандидатира за президент, посочи в България сутрин Петър Чолаков

23.09.2016 | 10:52
ДПС срещу ДОСТ - кой ще победи в битката за

"Малко вероятно е Доган да се кандидатира за президент. Подкрепата, която би получила ДПС, ще е около 5%. А подкрепата, която би получил Доган вероятно ще е под 5%. Едно такова явяване е самоубийствен ход", посочи в България сутрин политологът Петър Чолаков.

Според Христо Панчугов, когато говорим за ДПС трябва да се има предвид тяхната различна логика. "Това първите президентски избори от няколко години, в  които ДПС не играе никаква роля. Кандидатурата на Доган е споделена публично като един вид заплаха", смята Панчугов. 

По думите на Иво Инджов кандидатурата на Ахмед Доган е спекулация. "Той няма интерес да влиза в една обречена битка. Въпреки битката с ДОСТ за турските гласове, ще вземе достатъчно проценти, за да бъде някакъв фактор, но на балотажа. Обикновено ДПС допринасят по някакъв начин за тежест по време на балотажа", заяви Инджов. 

Той каза още няма причина да има раздори между ДСП и АБВ, но ДПС не е заявила, че ще ги подкрепи. Според Панчугов обаче това е отчаят ход от страна на АБВ. 

"Има няколко партии, които са се регистрирали, а нямат кандидат. Има политическо състезание, което дори не е започнало. Към този момент няма интерес към нито един от тези кандидати. ДПС винаги е работела така - никой не може да прецени гласовете, които тя налива. ДПС няма да се позиционират ясно и категорично, че да може някои да им преброй гласовете", категоричен е Панчугов.

"Драмата, около незнайния войн на ГЕРБ, продължава да се разпалва вече доста време", посочи Чолаков.

Инджов твърди, че трябва да гледа какво конкретно предлагат политическите сили и допълни, че той ще гледа малките политически сили в това състезание. 

"Подкрепата, която към момента би получила ДОСТ е под 2 процента, но ДПС ще получи вероятно по-нисък резултат. Но вероятно и двете партии ще инвестират гласовете си в друга партия", прогнозира Инджов.

Съмнявам се някоя от политическите сили да потърси подкрепа от ДОСТ, ако те нямат собствен кандидат, категоричен  е политологът. 

Вижте още какво коментираха политическите анализатори: