България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протест в село Кладница - жителите се вдигнаха на бунт срещу игумен

Те са недоволни от начина, по който отец Рафаил се грижи и стопанисва манастира

01.09.2016 | 09:22 Редактор: Ирина Георгиева
Протест в село Кладница - жителите се вдигнаха на бунт срещу игумен

Жителите на село Кладница са разделени - едните са недоволни от начина, по който отец Рафаил се грижи и стопанисва манастира, а от другата стана са тези, които го подкрепят.

Инициатор на протеста обаче е местен лидер на ГЕРБ. Това буди съмнения сред защитниците на игумена. Те от своя страна са посрещнати с ярост от хората, които настояват отец Рафаил да си ходи.

Отецът твърди, че те са политически организирани, докато протестиращите настояват, че недоволството им няма нищо общо с политиката. Те дори са подали са сигнал до Софийската митрополилия и сега чакат проверка оттам.

"Превърнал го е на кочина. Как ще го държат? Парите от свещите и даренията отиват за марков алкохол. Само пият с послушника", твърдят местните.

"Против Отеца нямаме нищо. Просто манастирът си е наш. За Никулден тук се е готвило, имаше трапезария, имаше кухня, готвеше се. За Йордановден също! А сега кучетата стоят там и хранят кучетата в кухнята! Против Отеца нямаме нищо, но го обърнаха на свинщина и на кочина", разказа една от недоволните.

"За Никулден се правеше риба, за Йордановден - зеле с месо. Една година той каза, че са извадили месото кучетата да нахрани, а на хората беше дал само зелето. Сега започнахме по къщите си да готвим и носим тук - или отпред ядем в снега, или долу на реката", допълни друга.

Някои от жените обвиниха не Отеца, а жена от манастира.

"Мен ме не пуска, защото съм ходила във съседното село на черква и като научи, че съм ходила там, той ме гони, кара се и ме предупреди да не ходя в манастира. На 8 септември дойдох, но разбрах, че ми е забранено. Аз обаче пак дойдох, купих си свещи, той влезе през вратата и ги скърши", разказа и тя.

"Действително по време на Богослужение, взе менците от ръцете ми, каза ми, че не съм свещеник и започна тя да ръси хората. След това действително моите думи бяха: "Докато не се изповядате, моля ви да не идвате", отговори отец Рафаил.

Други се обърнаха и срещу Отеца: "Изповедта е личен избор и ако му имахме доверие, щяхме да идваме, но ние му нямаме доверие! Нямаме му доверие, защото ни гони оттук и не признава това, което сме правили за манастира".

Отец Рафаил категорично отрече тези твърдения.

Две от сградите в манастира са необитаеми, те са дори опасни, обясни той. Обитаема е само една от сградите, посочи той и добави, че очаква да бъдат възстановени и другите. Според Отеца има политическа намеса за протеста.