България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шансът наш турист да хване малария в Гърция? Колкото да спечели от тотото

За тези, които ще пътуват - профилактирайте се, препоръча доц. Атанас Мангъров

23.08.2016 | 08:32 Редактор: Ирина Георгиева
Шансът наш турист да хване малария в Гърция? Колкото да спечели от тотото

Опасността български турист да се зарази от малария в Гърция е също толкова голям, колкото и да спечели джакпота от тотото. Това коментира началникът на детското отделение към "Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести" доц. Атанас Мангъров в България сутрин.

Хората трябва да използват репеленти, тоест да се мажат със средства, които отблъскват комарите, препоръча доц. Мангъров. По думите му хубаво е вечер да се спи в затворени, климатизирани помещения. Носете дрехи, които покриват тялото, добави той.

Когато говорим за малария в една страна, става дума за наличие на случаи, при които болните са се заразили в самата страна, обясни доц. Мангъров.

"В нашата страна няма такива местни автотомни случаи от 1965 г. насам. Гърция беше страна, в която нямаше малария от 1974 г. до 2009 г. През 2010 г. се появиха два местни случая. През 2011 г. станаха 40 случая. За 2015 г. имаше един случай. Тази година до август има четири местни случая на малария. Когато се говори за малария в Гърция, това не означава, че всички са се натръшкали от малария там. От началото на годината досега, там са отбелязани 65 случая на малария, от които 50 са при мигранти, 11 на гърци, които са ходили в страни с малария и само 4, които са се заразили в самата страна", уточни експертът.

Според него тези случаи се дължат на голямото раздвижване на хора. Най-рисковите страни са тези около Екватора и Тропиците, посочи доц. Мангъров и добави: "Там, където санитарните служби не са добре развити и съществува от риск за пренасяне".

Болестта се предава чрез кръвопреливане, както и бременна майка - на плода. Симптомите са втрисане и температура, които се повтарят на няколко дни, обясни доц. Мангъров. Може да се стигне и до смърт, допълни той.

Хората, които планират пътувания е добре да се профилактират, препоръча още той. По думите му те могат да приемат антималарийни препарати, но лошото е, че най-добрите ги няма у нас.

Запитан за разпространението на зика у нас, доц. Мангъров отговори, че у нас няма условия за самоподдържането на заболяването. 

Това е едно грипоподобно заболяване, което ако не става дума за бременна жена, не е опасно, посочи здравното лице. По думите му обаче, когато става дума за бременни това заболяване може да доведе до сериозни увреждания за плода.

Инкубацията е около 2-3 седмица и протича като почти всеки грип, добави доц. Мангъров. За това заболяване няма специфични препарати за лечение - трябва почивка на легло, коментира още той.