България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Битката за президент - между генерали и политици?

В тази кампания ще се харчи национализъм и сигурност, коментираха Първан Симеонов и проф. Михаил Константинов

04.08.2016 | 08:32 Редактор: Ирина Георгиева
Битката за президент - между генерали и политици?

Много е вероятно на 13 ноември да видим окончателен двубой на балотажа за президент между генерал от ГЕРБ и генерал от БСП. Това прогнозира социологът проф. Михаил Константинов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Предстои тежка буря - световна и българска. Заради това хората ще търсят някаква сигурност в силна ръка. В момента се сещам за един силен генерал, добър президент. Това е след Втората Световна война - Айзенхауер, който командваше нахлуването в Западна Европа. Беше много популярен в Америка, стана президент и беше сравнително успешен. Така че не е толкова странно в една демократична държава генерал да стане президент", обясни проф. Константинов и прогнозира, че генерал ще бъде президент.

Всичките места, които могат да произвеждат генерали вече имат номинации, добави политологът Първан Симеонов, който е и директор на "Галъп интернешънъл". По думите му има един генерал от разузнаването - Димо Гяуров, генерал от МВР - Бойко Борисов и генерал от армията - Румен Радев. Това означава, че различните силови структури имат своята номинация, добави Симеонов.

"Това се дължи на един факт, че в смутни времена хората търсят стабилност, да се хваната за сигурното. Второто - в такива времена, свързани с миграция, с проблеми на националното, на ценностни идентичности, се търси национализъм. В тази кампания ще се харчи национализъм и сигурност", посочи още Симеонов.

Политологът и социологът допускат премиерът Бойко Борисов да влезе в президентската битка. По думите на Симеонов, ако го направи обаче, ще има известна доза хаоса, а той не държи на хаоса. 

"Второ трябва да се чуди какво да прави с партията и трето - с правителството. Отделно от сутрин до вечер ще му натякват, че е избягал и се е отказал, уплашил се е. На всичкото отгоре, самият Борисов в цялата тази история ще трябва самият той да обяснява защо така е променил мнението си. Така че от днешна гледна точка смятам, че вероятността да се кандидатира нарасна, но не е преобладаващата", коментира Симеонов.

Резервната скамейка на ГЕРБ не е много дълга, добави още той. Според него това, което може да уплаши Борисов е ситуацията навън, а той на няколко пъти намеква, че предстои бежански поток от Турция."България е стигнала в една сравнително опасна ситуация, в която толкова свикнахме с една единствена личност, че ставаме зависими от нея."

Проф. Константинов добави, че не е задължително след като един шеф на партия стане президент, той да загуби политическото си влияние, включително и върху правителството и даде пример с президента Георги Първанов. Според него ефектът всички срещу ГЕРБ може да е пагубен.

Ако Борисов напусне премиерския пост, негов най-вероятен заместник е Томислав Дончев, прогнозират експертите.

Генерал Румен Радев има добре легенда, пригоден е за Западния стил - за НАТО, но има и особено мнение за него, ходи по ръба, посочи Симеонов. По думите му той е компромис между БСП и АБВ, второ - съдържа стабилност плюс национализъм, а и нещо социално. Той е с образование от Военновъздушния колеж "Максуел", САЩ - много е важно американците да му имат доверие, посочи проф. Константинов.

На втори тур, РБ трябва да подкрепят ГЕРБ, коментира още социологът. Твърде късно е за общ кандидат между РБ и ГЕРБ, добави Симеонов.