България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да се засили квалификацията на спецчастите - начин за противодействие на тероризма

Турските специални служби, разузнаване, контраразузнаване и отделите за борба с тероризма са много сериозни, заяви Димитър Иванов

30.06.2016 | 09:55 Редактор: Ирина Георгиева
Да се засили квалификацията на спецчастите - начин за противодействие на тероризма

Тъй като не се очаква тероризмът да намалее от само себе си, единственият начин да му се противодейства е като се засили квалификацията и умението на специалните части. Това апелира бившият директор на Шесто управление на ДС Димитър Иванов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Всички атентати си приличат и изглеждат еднакво лошо, ужасно и травмиращо, посочи Иванов. По думите му основният въпрос, който се поставя в службите за сигурност е за причините и как изглежда след като се е случило.

През годините ескалират формите на тероризма, посочи Иванов. Той потвърди, че Ислямска държава се финансира.

"През последните две години, виждаме как тази глобална мрежа започва да си създава свои териториални формирования. Започва да се създава държава, която има национална политика, валута, социална, финансова политика и дори външна политика", добави още той.

Според него френските и белгийските служби не работят качествено. Там, където службите работят сериозно - Русия и Израел, в Турция - има и успехи, заяви Иванов.

"Въпреки че там терористичните заплахи са много по-големи, отколкото в Западна Европа в рамките на ЕС, то терористичните актове са под контрол - ограничават се, намаляват се. Докато в Западна Европа е като разграден двор, където си ходят наляво-надясно с оръжие, без оръжие. Още повече поради тези икономически социални, нравствени причини, в западните общества се раждат терористи, а те не са привнесени отвън, а се раждат там. Справка последните атентати в Брюксел и в Париж", обясни Иванов.

Турските специални служби, разузнаване, контраразузнаване и отделите за борба с тероризма са много сериозни, много опитни, професионални и със желязна хватка, подчерта той. По думите му те по същество наполовина са предотвратили възможните тежки последствия, тъй като и трите взрива, които станаха на летище "Ататюрк" са били в периферията - два във външните чакални и един на паркинга. "Ако бяха в Транзитна зала, особено в Заминаващи, където са предимно чужденци, жертвите щяха да са много по-тежки, а ефектът върху поражението на чужди граждани би бил много по-голям", посочи Иванов.

Това не е издънка на терористите, а им е попречено и не са си развили плана по предварителната схема, която са направили, смята Иванов. По думите му един такъв акт се готви много време, има логистика и напасване на елементи. Не може да стане от днес за утре, а още повече не може да стане от случайни хора.

"Основният проблем в това противодействие, в тази опозиция престъпни елементи - специални служби - там границата на стиковането между техните дейности е ролята на шпионите или на агентурата. Заради това бившите служители на службите за сигурност в последните години винаги повтаряме агентура, агентура, агентура и обществото дълбоко трябва да съжалява, че поради политически или някакви други съображения, тази дума и термин станаха мръсни. Напълниха се с отрицателно съдържание. Сега като чуем за ченге, за агент - веднага казваме доносник, а какво означава доносник - донесъл информацията. Гадно е и е неморално, когато тази информация не отговаря на действителността", заяви още Иванов.

Чуйте целия коментар в следващото видео: