България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Прогноза на Грета Цекова: По-скоро Brexit няма да мине

Ако Великобритания излезе от ЕС ще има много промени и те ще засегнат българите, коментира и Йордан Мичев

23.06.2016 | 08:26 Редактор: Ирина Георгиева
Прогноза на Грета Цекова: По-скоро Brexit няма да мине

По-скоро Brexit няма да мине и Великобритания ще остане част от Европейския съюз (ЕС). Това прогнозира анализаторът Грета Цекова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според нея това е целенасочена политика за предоговаряне на нови условия за Великобритания.

Ако страната остане в ЕС нещата може да не се променят в нейна полза, коментира Цекова. Тя обясни, че трябва да има сключване на нови договори, а самите преговори, които биха последвали много лесно могат да бъдат блокирани от четири европейски държави, които трябва да са с население повече от 28% от цялото на ЕС. 

"Тоест много лесно биха могли да бъдат блокирани подобни преговори, защото предостатъчно държави биха изразили несъгласие този член да има още повече клаузи на изключителност", уточни Цекова.

Най-основните минуси от Brexit са свързани с икономиката, посочи Цекова. По думите й те ще изгубят много от външните си пазари като първият е общоевропейският. Освен това с 50 страни, те имат търговски отношения чрез ЕС и с още 85 страни в момента се водят преговори, тоест около 150 държави няма да имат търговски договори с Великобритания и ще трябва да преговарят нови начала, за да извършва търговия с тях, добави още анализаторът.

Изборният ден все още не е започнал във Великобритания - той ще започне в 7 часа (местно време и 9 часа - българско), уточни и Йордан Мичев, главен редактор на вестник "Новини Лондон". По думите му очаква се сериозна активност и се предполага, че между 60 и 65% от британските гласоподаватели ще гласуват на референдума и ще бъде в 382 изборни района.

Първите резултати от референдума се очаква да излязат между 1:30 и 3:30 часа вечерта в петък, информира още Мичев.

Със сигурност ще има много големи промени и те ще засегнат българите във Великобритания. Давам пример със студентите - ако в момента плащат около 9 000 паунда на година такси за университетите, то ако Великобритания излезе от ЕС, таксите за университетите за българските студенти ще скочат с между 50-60%, което е сериозно. Има много неясноти в пенсионното и здравното осигуряване. Статутът на много от българите, които живеят на Острова, ще се промени и ще се наложи или да потърсят друго място, къде да живеят или да се приберат в България", коментира още Мичев.

Той не очаква голяма вълна, връщащи се към България нашенци. Според него те ще потърсят други места като държави от Скандинавиетио, Германия, Холандия.

"Но как ще се отрази? Великобритания е много важна за нас, защото тя дава надежда на много държави от Източна Европа за по-голяма независимост и суверенитет от ЕС", посочи още Мичев.

Главният редактор цитира социологически проучвания, според които лагерът "за" оставане в ЕС има леко предимство, но ситуацията е непредсказуема и към момента не е ясно. 

От една страна референдумът може да се погледне като следствие от надигащата се националистическа вълна в Европа, а от друга страна виждаме как политическите лидери във Великобритания се опитват да си проправят път до партийната система там, коментира и Цекова. По думите й има борба за власт и една нова партия, която се опитва да се установи на политическата сцена "и тя използва тази националистическа вълна, за да се доберат до властовите позиции".

Великобритания е много особен случай като държава член на ЕС, добави и Мичев. По думите му тя винаги е била с единия крак извън Европа и това не е някакво географско предразположение, а просто британците имат по-различно виждане как трябва да се развива Европа и какво трябва да им е мястото им в ЕС. Със засилването на бежанската вълна, тези тенденции се засилиха, добави той.

"ЕС се намира в много тежка криза. Има криза на лидерството в ЕС. Не е ясно кой взима решенията и как се взимат решенията в ЕС. Лично за мен оставането на Великобритания в ЕС е много важно, защото в момента страната е най-голямата алтернатива на френско-германското господство. Важно е да има такава алтернатива и да има някаква ръчна спирачка", добави още той.

Ако Великобритания напусне ЕС, БВП на страната ще спадне с поне 12% и това е свързано с търговските взаимоотношения, посочи Цекова. По думите й от друга страна ЕС ще изгуби своя интегритет, голяма част от населението - 65 млн. души. Това ще покаже, че ЕС далеч не е толкова силен колкото се очаква от него.

Великобритания държи много места в ЕП и заради това там има много евроскептици, но ако страната излезе те ще са по-малко и някои политики ще се провеждат по-лесно, смята Цекова. Според нея ще бъде спряна подкрепата за атомна енергия, за извличане на шистов газ, но ще има и по-голяма регулация.