България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проблемът при Brexit e неизвестността

Хората са несигурни и основната причина е, че няма никакъв предишен опит, обясни Елена Божинова

23.06.2016 | 10:55 Редактор: Ирина Георгиева
Проблемът при Brexit e неизвестността

Основното притеснение на българите във Великобритания е, че никой не знае как ще се отрази евентуалното излизанетО на страната от ЕС. Това заяви Елена Божинова, българка живееща в Лондон в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Ясно е, че за хората, които вече са установени във Великобритания ще има период. Това означава и приключване на идеята за свободата на движение на хора. Тоест хората, които искат да дойдат да учат тук, ще има много по-сериозни затруднения", прогнозира Божинова.

Хората са несигурни и основната причина е, че няма никакъв предишен опит, на който да се опре мисленето какво ще се случи, ако Великобритания излезе от ЕС, поясни Божинова.

Това са процеси, които се наблюдават навсякъде в Европа, включително и в България - така Божинова отговори на въпроса защо се стигна до референдума за Brexit. По думите й това е навлизането на политиката и отвличането й от крайно-дясно говорене, реч на омразата, от ксенофобия, измислянето на плашила като например Турция.

"Както в България, така и във Великобритания чужденците се превръщат изведнъж в огромна заплаха. Било то и мигранти от България и Румъния, които често се посочват като голям проблем, каквито не са. Било и хората, търсещи убежище от война или тежка икономическа ситуация", добави тя.

Големият проблем всъщност е нахлуването на крайн-десни екстремни маргинални политически партии, които обаче започват да задават тона, поясни Божинова. Според нея така наречените mainstream партии започват да привиждат това говорене като свое собствено - големият проблем.

Лондон със сигурност ще гласува да остане в ЕС, прогнозира Божинова и добави, че никой обаче не знае какво ще се случи в останалата част на Великобритания. Тя се надява на "здравия разум на англичаните".

Минусите за ЕС, за Великобритания и България ще бъдат огромни, подчерта Божинова.