България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да различим вируса А 71 от грипа

"Реална опасност няма, теоретична има", каза в Сутрешния блок д-р Атанас Мангъров

22.06.2016 | 08:46
Как да различим вируса А 71 от грипа

"Срещу този вирус няма ваксина и няма специфично лечение", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR д-р Атанас Мангъров, началник на детската клиника по инфекциозни болести към Инфекциозна болница в София.

Той припомни, че ентеровирусът е свързан с България в миналото, защото пред 1975г. предизвиква най-голямата епидемия в страната. За ситуацията в Испания, докторът коментира, че заболяването не е често, но когато се появи може да причини сериозни проблеми. 

По думите му ентеровирусите са заболявания, които причиняват т.нар. "летни грипове". "Грипоподобните заболявания, които са най-често през топлите месеци. протичат с температура, повръщане, болки в гърлото, обриви, обезводняване и с не много силна диария", посочи гостът.

Той обясни, че е възможно заболяванията да засегнат нервната система и се получава менингит, който е като "хрема на мозъка".
"Когато нещата тръгнат на криво могат да се засегне мозъчното вещество, при което, когато се засегнат центровете на дишането и сърдечната дейност, може да се стигне до смъртен изход", посочи д-р Мангьров.

От разговора стана ясно, че вирусът няма ясни показатели, различни от тези на едно банално грипоподобно разболяване. Докторът посочи, че е възможно да се стигне до крайна парализа, но парализите са обратими. "Когато се засегнат центровете на дишането и сърдечната дейност, тогава е опасно", обясни гостът. 

"Няма специфично лечение- то е чисто симптоматично и генетично", категоричен е специалистът. Според него прогнозите за болестта в Испания, са благоприятни, но е и въпрос на късмет. "Шансът вирусът да дойде у нас е малък", уточни д-р Мангъров.

Той обясни, че превенцията е добра лична хигиена и избягване на контакти с други болни. "Опасност реална няма, теоретична има", каза гостът.
По думите му най- засегнати са активните деца до 10г., а разпространението му става чрез фекално замърсяване и въздушно- капков път.