България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Иванов: Няма да заселваме бежанци в обезлюдените места. Публикациите в пресата са лъжа!

Проф. Божидар Димитров: Няма място за мигрантите в празните селища, върнете българите!

15.06.2016 | 09:09 Редактор: Луиза Божинова
Иван Иванов: Няма да заселваме бежанци в обезлюдените места. Публикациите в пресата са лъжа!

Спекулация е, защото подобни ангажименти просто няма как да се поемат. Ако подобен ангажимент или разговори в тази посока е имало, бъдете сигурни, че още на кацането на летището в София, колегите от тези опозиционни партии веднага щяха да повдигнат темата.

Това каза в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов по повод появила се информация в медиите, че е предложил обезлюдени села да се заселват с бежанци.

"Това, което аз казах е, че Швеция има една умна политика по отношение на бежанците. Но Швеция е държава с много добре развити граждански и политически права. Швеция решава своя проблем с демографската криза, работейки много интензивно и интегрирайки бежанците по много добър начин. Но точно защото това е Швеция, а не България, този техен модел няма как да се приложи в България", поясни в ефир Иванов.

Професор Божидар Димитров още вчера каза, че би било национално престъпление срещу общностите ни в чужбина, ако случайно се стигне до там, че заселим мигранти в обезлюдените села, а не помислим за българите в диаспора. В жива връзка в ефир се включи и проф. Димитров, който продължи своята теза.

"Ние можем, така както правят Румъния и Унгария, да се опрем на нашата огромна исторически формирала се диаспора от три милиона и половина българи във всички съседни държави, които по една хубава случайност, всички са хора, не някакви примитивни аборигени, а идват от държави, където средното образование е задължително, а около 30% са висшисти", каза той.

На въпрос защо определя идеята като абсурдна той каза, че е престъпление да изоставиш историческата си диаспората и да пълниш България с хора от една друга цивилизационна група.

"Не можем да ги заселим в тези села, защото всеки квадратен сантиметър е собственост на някой, т.е. на частни собственици", категоричен е Димитров. "Тръгнахме по пътя на Италия и Франция за изграждането на така наречения втори дом в обезлюдените селски райони", допълни той.

"Професор Димитров развива теза, с която аз съм съгласен, но той стъпва на грешни факти", каза в студиото на Симеон Белев и Ганиела Ангелова Иван Иванов. "Фактите са, че действително три милиона и половина българи не само, че не останаха в тази държава именно заради корупцията, заради този преход от 25 години. Тези 500 хиляди българи, които са наша диаспора, всъщност са се припознали като българи. Той (Божидар Димитров б.р.) беше министър без портфейл, мисля, че отговаряше за бежанците. Какво направихме? Как ги върнахме?"

"Всъщност моята теза е, че ние бежанците много трудно можем да ги интегрираме с начина, по който функционират нашите институции", посочи още Иван Иванов. По думите му трябва да имаме много ясна политика за това как да върнем българите от чужбина.

"Аз говоря за онези 3 милиона и половина българи, които по исторически причини живеят в Украйна, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Албания, Северна Гърция. Именно те желаят да дойдат в България", поясни проф. Димитров. Той заяви, че година и четири месеца, докато е бил министър, първата година 17 хиляди, а втората - 18 хиляди души са получили българско гражданство. В момента по 5 хил. души получават гражданство.

"Тоест три пъти падна пак отново поради предателство на някои структури и на хората работещи в тях", каза проф. Димитров. "От юли месец миналата година бе приет на първо четене закон, който улеснява придобиването на българско гражданство и така си стои цяла година и не се приема."

На въпрос дали е възможно да последваме шведския модел, проф. Божидар Димитров отговори, че не можем, защото не сме толкова богати. "Дори и да го направим - какво ще правят тези хора в тези обезселени села?"

А Иван Иванов посочи, че дори и експериментално, това не е възможно. "Така или иначе демографската криза е изключително голям проблем в България и ние нямаме политика да я решаваме. Въпросът е какво правим с малките населени места и с обезлюдяването. Страховете са много големи, ние сме външна граница на ЕС. Оценката на шведската държава е много висока за това, че България се справя много добре с охраната на тази граница", заключи той.