България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учителят трябва да е вдъхновител!

Основателят на "Уча се" Дарин Маджаров за образователната онлайн платформа пред Bulgaria ON AIR

24.05.2016 | 08:45 Редактор: Луиза Божинова
Учителят трябва да е вдъхновител!

свързани

Учителят трябва да е вдъхновител. Има стотици примери от хиляди учители, които се раздават за учениците. Средната възраст на учителите е 58 години. Преподавателите не могат да намерят общ език с учениците, а искат. Като ползват "Уча се", те намират такъв.

Това каза в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR Дарин Маджаров, основател на "Уча се" - портал за образователни видео уроци по всички учебни предмети, поднесени на учениците по разбираем и интересен начин.

"Това да учиш не е най-забавното нещо на света и с всякакви изкушения, които имат учениците сега става все по-трудно", казва Маджаров. На въпрос какъв е методът на обучение с видео уроци той посочи, че по принцип, ако прочетеш нещо, което не разбираш, има голям шанс да се откажеш изобщо да прочетеш каквото и да е в тази област. И обратно - когато ти го обяснят във видео урока на разбираем език, да ти стане интересно.

"Платформата превеждаме на достъпен, разбираем език уроците, дават се примери, които се случват на учениците всеки ден", обясни Маджаров.

По думите му всеки пети учител е регистриран в "Уча се", защото платформата улеснява работата им.

Маджаров не скри и това, че в портала участват и известни личности, които обясняват уроците.

"Когато учениците виждат техните идоли да им разказват физични явления или нещо по история, това е начин да ги спечелим. Подбрали сме известни личности, които имат ценности, не всякакви известни са там", казва основателят на "Уча се" в ефир, като допълни, че сред включилите се са Александър Сано и Никол Станкулова.

На въпрос какво го е вдъхновило да създаде платформата, Маджаров казва, че това е обратната връзка.

"Хиляди семейства ползват "Уча се" и това е адски зареждащо", заяви той.

Най-посещаваните уроци са по математика и чуждите езици, а също така  - по български език и химия.

"Готвим нова концепция. Учениците обичат да играят игри. Ученето ще им го направим като игра. На сайта те ще могат да изпълняват мисии, да играят с други ученици в отбор, ще трупат нива, ще се развиват, цялото училище ще може да се състезава с други училища", обяви Дарин Маджаров.

Цялото интервю вижте във видеото: