България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разделението в РБ копае дълбока пропаст, която трябва да се преодолее ...

в противен случай трудно ще се прескочи границата от 4%, коментира Румен Христов за Bulgaria ON AIR

23.05.2016 | 09:58 Редактор: Ирина Георгиева
Разделението в РБ копае дълбока пропаст, която трябва да се преодолее ...

СДС се опитва да бъде балансьор в Реформаторския блок (РБ), защото смятаме, че е работеща формула. Това коментира зам.-председателят на СДС и депутат Румен Христов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че в петък от СДС излязоха с декларация, в която призовават ДСБ, БЗНС и НПСД да уточнят дали са в опозиция или част от мнозинството. Христов уточни, че в РБ има подписано споразумение за пълен цикъл от избори - европейски, парламентарни, местни и президентски, така че да се говори за разделяне преди президентските избори не е много сериозно.

РБ да остане в същия формат е от полза, както за избирателите, така и за всички партии вътре, посочи Христов. По думите му в момента се случва да си говорят на "вие" и "ние", на "тези, които подкрепят правителството" и на "тези, които са в опозицията", а това копае една дълбока пропаст, която трудно ще прескочат и тя се нарича 4%.

"Ако ние се явим разделени на следващите парламентарни избори може да изпаднем в хипотезата, че нито една от формациите няма да влезе в Парламента. Това не е добре, защото имаме избиратели и те имат своето представителство в българския парламент - най-малко, защото много от реформите бяха благодарение на натиска, който оказваше РБ. Да, не всичко, което искахме се случи, но все пак имаме 23 народни представители и толкова успяхме да постигнем с тях", добави той.

Заместник-председателят на СДС прогнозира, че най-вероятно РБ няма да се разпадне нито до тези президентски избори, нито до следващите парламентарни и обеща да правят компромиси.

Позицията на държавния глава Росен Плевнелиев да не се кандидатира за втори мандат в момента е лична и не трябва да се обсъжда от политически формации, коментира още Христов. Той добави, че сегашният президент е бил възможен кандидат на десницата, но не може да каже дали е бил вкаран в интрига.

"Мога да кажа, че ако бяхме договорили подкрепа на президента във формата Европейска надорна партия, той беше възможен кандидат, включително и за РБ. Ние от СДС обаче от самото начало настояваме РБ да има единна кандидатура и предвид на това, че ще имаме няколко кандидата е добре тази фигура да бъде излъчена от предварителни вътрешни избори. Имаме традиция в това отношение. Навремето действащият държавен глава покойният Жельо Желев заедно с Петър Стоянов се яви на предварителни избори. Г-н Стоянов ги спечели, а после безапелационно спечели общите избори. Подобна беше ситуацията в Синята коалиция, когато имахме двама кандидати - моята скромна особа и г-н Светослав Малинов, така че когато нямаме предварително очертана безспорна кандидатура е добре да направим така наречените вътрешни избори", коментира депутатът.

По думите му има два подхода при избор на кандидат за президент и обясни: "За търсене на равноотдалечена от всички политически формации фигура, която да бъде знакова за дясното. Има много знакови десни хора, които не са пряко замесени в политиката, но от друга страна избирането на противна кандидатура е доста добра от гледна точка на това да видим какъв е резервът на РБ. В крайна сметка тези избори имат втори тур - на първият очевидно е, че РБ без подкрепа на друга голяма политическа формация трудно ще може да се пребори за президентската кандидатура, но това е стягане на редиците и възможност за избирателите да гласуват за свой кандидат. Не е хубаво избирателите да гласуват за друг кандидат, а ти да им предлагаш свой кандидат и когато гласовете не стигнат - отиваш на втори тур и тогава ще подкрепим дясноцентристкия кандидат, разбира се"

Към момента не са обсъждани имена, а само профил на кандидата, разкри Христов. Той е съгласен с ДСБ, че кандидата за държавен глава трябва да бъде проевропейски, демократичен, с бекграунд в живота си, с визията си, че България може да бъде само и единствено в рамките на голямото европейско семейство.

На въпрос на водещата дали Петър Стоянов би бил добър кандидат за президент, той потвърди и добави, че за СДС тази кандидатура е много приемлива, но не са разговаряли с него. Заместник-председателят на СДС категорично заяви, че не смята да се бори за президентския пост.