България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синдикати: Началната учителска заплата трябва да не е по-малко от 1200 лева!

Основната цел и на МОН е учителите да бъдат доволни, коментира зам.-министърът на образованието Диян Стаматов за Bulgaria ON AIR

10.05.2016 | 09:24 Редактор: Ирина Георгиева
Синдикати: Началната учителска заплата трябва да не е по-малко от 1200 лева!

Не по-малко от 1200 лева трябва да бъдат началните работни заплати на учителите. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Ако се направи едно 15% увеличение на работните заплати от 1 октомври 2016 г. така, както е направил изчисление Синдикатът на българските учители и 2017 г. имаме още 10% увеличение, ние ще стигнем тези заплати. Затова трябват 205 млн. лева допълнително. А за да може да се обезпечи и Законът за училищното образование през новата бюджетна 2017 г., е необходимо държавата да отпусне над 450 милиона повече спрямо бюджет 2016 г.  Всички изчисления сме ги направили и са на бюрото на министър Кунева, г-н Стаматов и министър Горанов", пресметна Такева.

Необходима е актуализация на бюджета за образование, но към момента не можем да се ангажираме с конкретни цифри, добави зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

"Тези пари трябва да влязат в образованието. Синдикатите и Министерството на образованието (МОН) вървим в една посока, защото основната ни цел е една - учителят да бъде доволен. Той може да бъде доволен само при едно плавно увеличаване на заплатите. Нещо, което би могло да се гарантира от всички ни, ако вървим заедно в една посока", посочи той.

Тристранният съвет се събира, за да  преговаря за основните правила за взаимодействието по отношение на трудовите ангажименти, в това число и на заплатите, уточни заместник-министърът. По думите му в този трудов договор се залагат и ангажименти, които са за следващите 2 години.

Такева имала надежда, че след като вицепремиер стане просветен министър, ще имат необходимите средства за увеличаване на работните заплати с Бюджет 2016 г. По думите й обаче сега МОН започва отбой и надеждите й "умират малко по малко всеки ден".

"Системата на образованието е изключително чувствителна. За да влезе новият Закон за предучилищното образование от 1 август, допълнително за образованието до края на тази бюджетна година - 31 декември 2016 г. трябва да бъдат отпуснати не по-малко от 32 млн. лева. В противен случай той няма да види бял свят", прогнозира Такева.

Това е абсолютно необходимо да стане и има своето придвижване напред, потвърди зам.-министър Стаматов. "Една част от тези средства са за заплати, друга за обезпечаване на този план, а трети за материалната база", уточни той и добави: "Но пак не може да се говори с твърди цифри по отношение на промяната на заплатите, което от една страна не е добре, защото всеки очаква сигурност, а от друга е добре, защото тези средства ще влязат в тази система и ще стигнат по един или друг начин до всеки един учител."

От Синдикатите са изчислили, че средно около 2500 учители се пенсионират на година. Според тях друг проблем има и с феминизацията в учителската професията, която е 86%.

Заплатите трябва да се увеличат, категорична е и директорката на 18 СОУ - Величка Стойчева. Тя обясни и какви са процедурите при провеждане на изпита по математика за външно оценяване за четвъртокласниците днес:

"Най-важното е децата да бъдат спокойни и да са уверени, за да се представят най-добре. Процедурата е обичайната. Няма никакви изненади за нас учителите, директорите и помощник-директорите. Отварят се изпитните материали, а половин час преди това се пуска самата парола", поясни тя.

Чуйте целия разговор в следващото видео: