България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България има нужда от модел на социална държава, заяви Калоян Паргов

"Факт е, че промяната в БСП се случи", каза лидерът на столичните социалисти пред Bulgaria ON AIR

10.05.2016 | 09:51 Редактор: Луиза Божинова
България има нужда от модел на социална държава, заяви Калоян Паргов

България има нужда от нов модел, различен от модела "Борисов". България има нужда от модел, който я води към социалната държава. Държавата, която мисли и за децата, и за възрастните.

Това каза в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.

"Видно е, че тази четворна коалиция трудно може да се оправи в претенциите и исканията на всеки един от участниците за един или друг пост. Тази коалиция беше родена с грях към хората на база на личните амбиции и интереси на една или друга политическа сила", посочи Паргов. "2018 година е ключова за България. Това е първото председателство на страната на ЕС. Представете си, ако влезем с такава коалиция, която се кара неизменно", подчерта той.

"Фактът е, че промяната в БСП се случи. Промяна, в която никой не вярваше, може би защото имаше схващания, че жена не може да стане лидер и то на столетницата, и второ, че действащият лидер никога не отстъпва. Е, тези две нагласи бяха пречупени в следобеда на 8 май", каза председателят на Градския съвет на БСП по повод конгреса на социалистическата партия, който се проведе в събота и неделя.

Паргов посочи, че изборът на Корнелия Нинова за председател на БСП е зареден с много надежда и очаквания за промяна вътре в партията.

"В изказването си на конгреса призовах за следното: да приключим на 8 май с всички вътрешнопартийни боричкания, да приемем избора такъв, какъвто е и на 9 май да празнуваме Деня на победата на Европа и да продължим напред с решаване на проблемите на хората, с утвърждаване на БСП като истинска, ясна алтернатива на това управление."

На въпрос дали Корнелия Нинова е хардлайнер в сравнение с Михаил Миков, Калоян Паргов заяви, че "определено можем да кажем, че прилича на желязна лейди".

"Лявото в момента е в един етап, в който трябва да осъзнае и да намери пътя един към друг, тъй като предстоят тежки президентски избори, които са решаващи и са основа за промяна на модела на управление след това", посочи още лидерът на столичните социалисти. "Много ми се иска няколко неща да се променят и те ще се променят с Корнелия Нинова. Първо - по-голямо внимание на организацията и на структурите. Промяна в модела на работа, в модела на финансиране, защото в момента структурите са оставени да се оправят сами", категоричен е Паргов.

"Ние сме един цял организъм, който трябва да работи като четиритактов двигател", добави той.

В отговор на питане колко струва изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Калоян Паргов каза, че то струва доста скъпо.

"Близо половин милион гласа в сравнение с 2013-та година. Тогава разликата между БСП и ГЕРБ беше доста малка. Специално в София - 40 хиляди гласа, което ни даде надежда, че на местните избори ние имаме възможност за първи път да бъдем първа политическа сила и то на чело с червен кмет. Но след случая Пеевки тази разлика се стопи."

"Има нещо, което в БСП също е хубаво да осъзнаем. Не е лошо, когато човек сгреши. Но е хубаво да осъзнава грешките си на време и да си ги признава. Хората ценят много това. Давам един паралел със сегашното управление и с премиера Бойко Борисов, който много добре лавира и усеща този пулс. Ще ми се и при нас да станем много досетливи и да усещаме пулса на хората", посочи Паргов.

На въпрос дали трябва БСП и АБВ да бъдат заедно на президентския вот, Калоян Паргов каза, че към момента това е  един голям въпрос, по който се правят паралели. "Тук не говорим за обединение, а за прагматизъм. БСП може и трябва да си партнира не само с партиите от "БСП Лява България", с които сме в коалиция, но може да си партнира и с други политически сили, които заявяват присъствие в лявото пространство за постигането на една или друга цел - било то президентски избори или прокарването на важен закон.

Цялото интервю вижте във видеото: