България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Валери Симеонов пред Bulgaria ON AIR: Писмото ми не е до българите в чужбина, а до "Протестна мрежа"!

Съпредседателят на Патриотичния фронт не отговори на въпроса дали ще подаде оставка

05.05.2016 | 09:07 Редактор: Мария Аладжова
Валери Симеонов пред Bulgaria ON AIR: Писмото ми не е до българите в чужбина, а до

Не съм писал писмо на всички българи зад граница, а на една протестърка, на Елена Хамбарджиева, която е от "Протестна мрежа" и живее в Лондон. Нека не се генерализира въпросът с писмото, то е лично, макар че подчертавам дебело - не се отказвам от нито една дума. Защото тези, които разлайват кучетата и искат налагането на вето, са от "Протестна мрежа". Ако трябва, отново ще напиша такова писмо по правилото на българската поговорка: "На зло куче, зъл прът". 

Това заяви първо в ефира на Bulgaria ON AIR съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, относно острите си изказвания, свързани с промените в Изборния кодекс. Той разказа и защо е решил да напише въпросното послание на Хамбарджиева.

"Провокира ме тяхното писмо (на "Протестна мрежа" - бел. ред.), което бяха изпратили до парламентарната група на Патриотичния фронт, както и до всички медии, в което бяха приложили няколко снимки от Лондон, на които се вижда как българи са протестирали. Те се оказаха 5-6 човека на снимката, с децата си", каза Симеонов.

Той подчерта, че именно българите в Лондон имат неограничено право да гласуват в българското посолство там.

По думите на Симеонов гражданското недоволство е било организирано с цел да бъде наложено вето върху промените в Изборния кодекс.

"Нищо няма да прогнозирам, ще изчакам да видя какво ще е поведението на президента, но искам да го предупредя, че той ще трябва да поеме после отговорността за своето вето, така както ние сме поели отговорността от нашите промени в Изборния кодекс".

На въпрос дали ще подаде оставка, Симеонов отговори: "Оставката ми е я искат от "Протестна мрежа"

Запитан дали очаква, че на днешната среща между премиера Борисов и сънародниците ни в чужбина ще се стигне до споразумение, съпредседателят на Патриотичния фронт отговори, че не може да има споразумение след приет от НС закон.