България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво ще бъде времето за празниците?

До обед на Гергьовден - слънчево, след това - дъжд, прогнозира Георги Рачев пред Bulgaria ON AIR

05.05.2016 | 08:54 Редактор: Луиза Божинова
Какво ще бъде времето за празниците?

Започва бавно и мъчително подобрение на времето от днес. Вчера беше най-студеният ден от май месец, но вървим към затопляне.

Това каза в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR климатологът Георги Рачев.

"Утре, на парада на Гергьовден, до обяд трябва да е доста свежо, светло, с по-малко облаци, особено в Западна България", категоричен е той, но следобед се очакват гръмотевични бури.

Температурите днес ще се повишат с един градус, утре - с два-три, но събота и неделя се доближаваме до майското време - до обед слънчево и свежо, следобед - с леки превалявания.. 

"Първите три дни през месеца бяха с аномалия, по-ниски от нормалната температура с пет-шест градуса, много студено, но това не е нещо извънредно през май месец в България", допълни Рачев. "Просто зимата и пролетта ни бяха много топли."

Относно циклона "Виолина", климатологът каза, че си е заминал, отишъл е на Изток и е останал само студеният въздух.

"Събота и неделя нестабилно време в следобедните часове", прогнозира той и като температури посочи около и над 20 градуса. "От понеделник до сряда - три много хубави дни, след това малко повече дъжд", допълни Рачев.

По отношение на баловете през май, той каза, че ще има нормални и наднормени валежи, а следобед ще има гръмотевици и превалявания. Лятото пък ще бъде с нормални температури, валежно - не, но малко по-хладно в Западните Балкани.

"Глобалното затопляне продължава", категоричен е климатологът. "И тази година със сигурност ще стане по-топла и от 2015-та, която беше най-топлата. Януари, февруари и особено март глобалната температура за цялата Земя се увеличи с повече от един градус и една десета, което е страшно много."